Mikael Jungner lyö jarrua Yleisradion teräväpiirrolle

Kaarlo Räihä
10. helmikuuta, 2008 0:54

Teräväpiirtolähetysten tulevaisuus antenniverkossa on tällä hetkellä kysymysmerkki, sillä puuttuvien standardien ja laitteiden lisäksi myös TV-toimijat ovat olleet vaitonaisia mahdollisista teräväpiirtolähetyksistä.
Yleisradion mahdollinen pelinavaus asian suhteen olisi tärkeä tukipilari teräväpiirtolähetyksille, mutta Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jungner epäilee teräväpiirtolähetysten tulevaisuutta antenniverkossa. Jungner kertoi mietteitään Taloussanomille, joka tiedusteli Yleisradion kantaa teräväpiirtolähetyksiin.
Jungner lupasi, että nykyiset digi-TV-lähetykset jatkuvat ainakin vuoteen 2016 saakka, joten mitään kiirettä Yleisradiolla ei ole teräväpiirron suhteen. "Ylen viesti on, että ihmiset, jotka ovat nyt juuri siirtyneet digiaikaan, voivat huoletta luottaa siihen, että heidän laitteillaan näkyy ohjelmaa vuoteen 2016 saakka" kommentoi Jungner, joka samalla epäili teräväpiirtolähetyksiin siirtymisen järkevyyttä ja Jungnerin mukaan nykyinen tekniikka on vielä niin lapsenkengissä, ettei siirtyminen välttämättä kannata lainkaan.
Lähetysten laatu paranee kuitenkin tulevaisuudessa, sillä Jungnerin seuraavana kohteena ovat Ultra High Definition -lähetykset (UHD). "Kannattaa maltillisesti miettiä hyödyt ja haitat, ja mitä uutta teknologiaa on nurkan takana tulossa. Vuoden 2016 jälkeisessä maailmassa voi olla järkevää mennä suoraan ultra-HD:hen" kommentoi Jungner.
Jungner ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta Yleisradion antenniverkon teräväpiirtokanavasta. "Pilotti- ja ehkä pidempiaikaisten kokeilujen kautta HD-mahdollisuus voi tulla lisäpalveluna. Siitä, tuleeko Yleltä oma teräväpiirtokanavansa, tehdään päätökset vuoden 2010 korvilla" sanoi Jungner. Yleisradio tutkii teräväpiirtolähetysten mahdollisuutta jatkuvasti ja ensimmäiset kokeilut on tarkoitus tehdä olympialaisten ja muiden urheilulähetysten yhteydessä.
Jungnerin mielestä teräväpiirtosisältöä eivät halua kaikki kuluttajat ja halukkaat voivat hankkia sisältöä esim. HD DVD -elokuvien muodossa tai tilata maksullisia kaapeli- tai satelliittikanavia. Jungner vertasi tilannetta autoihin ja teihin kommentoimalla "Ei Suomen teitäkään rakenneta muutaman huippu-Mersun vuoksi uudelleen". Jungner ei ole huolissaan ihmisten karkaamisesta maksukanaville, koska Jungnerin mukaan nämä kanavat eivät pysty kilpailemaan Yleisradion kanssa sisällön monipuolisuudessa. "Vaikka kaapeli- ja satelliittikanavapakettien myynti on kasvussa, niiden katselu ei ole kasvanut samassa suhteessa. Sieltä ei sitä paitsi tule Ylen kotimaista draamaa eikä kotimaisia asia- ja lastenohjelmia" sanoi Jungner.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.