RIAA:n johtaja haluaisi suodatusohjelmat kuluttajien tietokoneille

Kaarlo Räihä
8. helmikuuta, 2008 14:53

Tekijänoikeusrikosten vähentäminen internet-liikennettä suodattamalla on useiden tekijänoikeusjärjestöjen tavoitelistalla, jonka seurauksena tekijänoikeusjärjestöt ovat vaatineet voimakkaasti erilaisten suodatustekniikoiden käyttöönottoa.
Aiemmin tekijänoikeusjärjestöt ovat painostaneet lähinnä internet-operaattoreita, joiden tulisi valvoa asiakkaidensa toimia. Äänitealan etuja puolustavan RIAA:n johtaja Cary Sherman haluaisi kuitenkin tekijänoikeusjärjestöjen käyttöön vielä tehokkaammat keinot, joiden avulla liikenteen suodatus tapahtuisi suoraan kuluttajan tietokoneella.
Tämä tapahtuisi todennäköisesti erillisen ohjelman avulla, joka valvoisi tietokoneelle ladattavaa sisältöä samalla tavalla kuin tietoturvaohjelmat. Jos ohjelma havaitsisi tekijänoikeusrikoksen, voisi se poistaa kyseisen tiedoston, jolloin kuluttaja ei pääsisi nauttimaan luvattomasti ladatusta sisällöstä.
Koska ohjelmaa ajettaisiin kuluttajan tietokoneella, ei sille tulisi ongelmia esim. internet-yhteyden salaamisesta, joka vaikeuttaa huomattavasti aiemmin ehdotettua internet-operaattorin päässä tapahtuvaa suodatusta, sillä internet-operaattoreilla ei ole resursseja purkaa tehokkaita salausmenetelmiä, joita yritysten lisäksi käyttävät tavalliset kuluttajat mm. VPN- ja P2P-ohjelmien kanssa.
Monia askarruttanee se seikka, miten kuluttajat saadaan asentamaan kyseinen ohjelmisto tietokoneelle. Sherman ei ole itsekkään varma siitä, että miten kuluttajat saadaan asentamaan kyseinen internet-liikennettä suodattava ohjelmisto koneelle. Yksi pakottava keino olisi lainsäädäntö, jolloin internet-yhteys ei toimisi ilman erillistä suodatusohjelmaa koneella, mutta todennäköisesti yksikään valtio ei tule pakottamaan kansalaisiaan moiseen toimintaan. Toinen vaihtoehto olisi tarjota kuluttajille ohjelman käytöstä esim. ilmaisia musiikkilatauksia, mutta monille kuluttajille oma yksityisyys on todennäköisesti arvokkaampaa kuin muutamasta ilmaisesta kappaleesta saatava taloudellinen hyöty.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.