The Pirate Bay kiellettiin tanskalaisilta

Lauri Jämsä
5. helmikuuta, 2008 7:36

Tanskalaiset eivät pääse enää nauttimaan ruotsalaisen torrent-sivusto The Pirate Bayn palveluista, koska tanskalainen alioikeus määräsi palveluntarjoaja Tele2:n estämään sivustolle pääsyn asiakkailtaan.
Tele2:n edustaja kertoo oikeuden määräyksen tulleen palveluntarjoajan tietoon viime viikolla. Sensurointipäätöksen takana on Tanskan IFPI (International Federation of the Phonographic Industry), joka teki juttuun aloitteen. Tanskalainen oikeusistuin langetti vuosi sitten venäläiselle nettimusiikkikauppa AllofMP3.comille samanlaisen tuomion, kuin Pirate Bay sai tällä kertaa. Tällöinkin kanteen takana oli IFPI.
Vaikka ääniteollisuutta edustava IFPI on päätöksestä odotetusti innoissaan, raivoaa tanskalainen Piratgruppen tuomion oikeellisuudesta. Piraattijärjestön mukaan on ongelmallista, mikäli lukkojen taakse aletaan laittaa verkkosivuja vain siksi, että niiden avulla on mahdollista löytää verkosta tekijänoikeuslain suojaamaa aineistoa. "Jos mukaan otettaisiin kaikki tämän mahdollistavat palvelut, lista voisi muodostua varsin pitkäksi", Piratgruppen arvioi.
IFPI:n mukaan oikeuden päätös osoittaa taas kerran, että internet-palveluntarjoajien on estettävä asiakkaiden pääsy piratismia edistäviin verkkopalveluihin. Ääniteollisuutta edustavan järjestön mielestä jo pelkkä Pirate Bayn nimi kertoo jotain olennaista sen luonteesta ja kohderyhmästä, vaikka sivusto ei itsessään sisälläkään tekijänoikeuslain suojaamaa aineistoa.
Ruotsin Piratpartiet sysää lehdistätiedotteessaan Tanskan samaan joukkoon nettisensuurin kouriin joutuneiden Pohjois-Korean, Kiinan, Saudi-Arabian ja Burman kanssa. Pirate Bayn mielestä vastaavaa sensuuria sitä kohtaan on tähän mennessä harjoittaneet toistaiseksi ainoastaan Kiina ja Turkki.
Ruotsissa Pirate Bayta vastaan on käynnissä oikeusjuttu, jossa syyttäjä on asettanut palvelulle yhteensä 1,2 miljoonan kruunun korvausvaatimukset.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.