Yli miljoonan kruunun korvausvaatimukset Pirate Baylle

Matti Robinson
31. tammikuuta, 2008 13:34

Tänään käynnistyneessä oikeusjutussa syyttäjä on asettanut yhteensä 1,2 miljoonan kruunun korvausvaatimukset neljälle Pirate Bayn toiminnassa mukana olleelle henkilölle. Kolme syytetyistä, Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm ja Peter Sunde, ovat Pirate Bayn aktivistijäseniä, ja neljäs on Rix Port 80-yrityksen omistanut Carl Lundström, joka toimitti ruotsalaissivustolle internetkaistaa.
Syytteet koskevat kahdenkymmenen musiikkiteoksen, yhdeksän elokuvan ja neljän tietokonepelin luvatonta levitystä, joista syytenimikkeenä toimii avunanto tekijänoikeusrikoksiin. Korvauksena Roswall vaatii neljää asianosaista maksamaan 1,2 miljoonan kruunua, sekä luovuttamaan tietokoneensa valtiolle. Oikeudessa Roswallin todistajina toimii IFPI:n ja Ruotsin antipiratismiyhdistyksen, Antipiratbyrånin, edustajia, ja todistusaineistona käytetään mm. syytettyjen henkilöiden sähköpostiliikennettä.
Pirate Bayn oma kanta on selkeä. He pitävät syytettä poliittisena vainona, jota ohjaavat isot amerikkalaisfirmat viranomaisien sijaan. Myös valtaosa kansalaisista on jutussa Pirate Bayn puolella. Ruotsin suurimman "kauppasivuston", E24.se:n, gallupissa 89% vastanneista pitää oikeusjuttua "vääränä ja häpeällisenä tapana yrittää lopettaa tiedostojen jakaminen", 6% tukee syytettä, ja 5% ei osaa sanoa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.