Garmin matkapuhelinmarkkinoille iPhone-kloonilla

Ilkka Ketola
31. tammikuuta, 2008 18:00

Navigaattoreistaan tunnettu Garmin hyökkää mukaan matkapuhelinmarkkinoille esittelemällään puhelimella, jossa on Applen puhelimesta tuttuun tyyliin suuri laitteenkokoinen kosketusnäyttö. Garminin uutuuslaite vaikuttaa kuitenkin teknisiltä ominaisuuksiltaan ylittävän Applen iPhonen tason ja olevan lähempänä Nokian N-sarjan laitteita. Garminin hyvännäköinen uutukainen, nimeltään Nüvifone, on nimittäin paitsi täysiverinen 3,5G-matkapuhelin myös navigaattori.
Garmin ei vielä julkaissut tarkkoja teknisiä tietoja Nüvifonesta, jonka on tarkoitus tulla myyntiin kesällä. Navigaattorivalmistajan työntyminen matkapuhelinmarkkinoille on kuitenkin selkeä osoitus siitä, että laitteiden ollessa yhä monikäyttöisempiä eivät navigaattorivalmistajatkaan voi enää tuudittautua tarjoamaan yhden tempun osaavia peruslaitteita.
Garmin kehuu laitettaan helppokäyttöiseksi monitaituriksi. Tärkeimmiksi ominaisuuksiksi valmistaja nostaa puhelut ja navigaattorin, mutta laite toimii myös verkkoselaimena ja mediasoittimena. Nüvifonea ohjataan 3,5-tuumaisen kosketusnäytön kautta. Käynnistyessään laite tarjoaa kolme selkeää vaihtoehtoa: valittavana on puhelu, haku tai kartta.
Puhelut voidaan aloittaa selaamalla haluttu nimi esiin kontaktilistasta tai syöttämällä numeron virtuaalinäppäimistöllä. Kun puhelimen kytkee auton telineeseen, siirtyy laite automaattisesti hands-free-tilaan ja käynnistää navigaattorin puhelua katkaisematta.
Garmin kertoo laitteen navigaattorin olevan samankaltainen kuin valmistajan muissa laitteissa. Nüvifonen navigaattoriin saa valmiiksi ladattuna kartat Pohjois-Amerikasta sekä Itä- ja Länsi-Euroopasta, ja syötettynä on valmiiksi miljoona POI-kohdetta. Navigaattori osaa myös hyödyntää Googlen kohdetietoja, joiden avulla läheinen huoltoasema tai kahvila voi löytyä helposti.

Nüvifonen selailuominaisuuksissa on suora linkki Google Apps -verkkosovelluksiin. Laite tukee tekstiviestien ja sähköpostin lisäksi myös pikaviestintää. Nüvifonessa luvataan olevan täysiverinen verkkoselain, mutta mukana on kuitenkin edelleen linkki räätälöityyn Garmin Online -palveluun, jonka kautta löytää tietoa esimerkiksi polttoaineen hinnoista, osakekursseista ja urheilutuloksista.
Mediatoistimena nüvifone taipuu niin musiikin, kuvien kuin videoiden katseluun. Laite tukee MP3 ja MPEG4/AAC-formaatteja. Lisäksi laitteessa on kamera, ja räpsittyihin kuviin lisätään automaattisesti sijaintitieto. Laite tarjoaa myös helpon pääsyn Googlen Panoramio-portaaliin, jossa on geotiedoilla höystettyjä kuvia nähtävyyksistä ja maamerkeistä.
Garmin ei vielä kertonut tarkempia tietoja laitteen hinnasta ja siitä, mille markkinoille sillä tähdätään. Laitetta on kuitenkin tarkoitus esitellä Barcelonan 3GSM-tapahtumassa helmikuun puolessa välissä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.