EU-oikeus säilytti tiedostonjakajien yksityissuojan

Ilkka Ketola
30. tammikuuta, 2008 11:42

EU-tuomioistuin päätti tiistaina, ettei teleoperaattoreiden tarvitse luovuttaa asiakkaidensa tietoja levy-yhtiöille ja elokuvastudioille, vaikka yhtiöt epäilisivätkin operaattoreiden asiakkaita tekijänoikeusrikkomuksista. Tuomioistuimen mukaan EU-maat voivat kuitenkin halutessaan säätää omia lakejaan, jotka velvoittavat operaattorit luovuttamaan tietoja.
EU:n korkein tuomioistuin käsitteli tapausta, kun espanjalainen tuomioistuin oli pyytänyt apua oman tapauksensa käsittelyyn. Espanjassa elokuva- ja musiikkiteollisuuden etujärjestö Promusicae oli oikeusteitse vaatinut teleoperaattori Telefonicaa luovuttamaan tietoja operaattoreiden asiakkaista, joiden Promusicae epäili jakaneen tekijänoikeudella suojattua materiaalia KaZaa-vertaisverkossa. Espanjalaisoikeus päätti, ettei operaattoreiden tarvitse luovuttaa tietoja. Promusicae valitti päätöksestä, minkä jälkeen espanjalaiset päättivät pyytää konsultaatiota EU:lta.
EU-tuomioistuin katsoi, ettei EU:n säädökset velvoita valtiota suojelemaan tekijänoikeuksia niin voimallisesti, että yritysten pitäisi luovuttaa henkilösuojan alaisia tietoja. Maat voivat kuitenkin säätää kansallisia lakeja, jotka mahdollistavat tietojen luovuttamisen. Nämäkin lait pitää kuitenkin tasapainottaa oikeudenmukaisesti, ettei yksityisyyden suojaa uhrata omistusoikeuksia vaalittaessa.
Tuomioistuin pohtii lausunnossaan tapauksen nostavan esiin kysymyksen siitä, mitä perusoikeuksien turvaaminen vaatii. Vastakkain ovat siis ihmisten oikeus yksityiseen elämään ja omistajanoikeuksien turvaaminen ja keinot, tuomioistuin puntaroi.
Musiikkiteollisuuden etujärjestö IFPI kommentoi oikeuden päätöstä odotetusti tuttuun tyyliinsä. IFPI:n kertoi, että sen kampanja verkkopiratismia vastaan jatkuu ja että oikeus vahvisti tehokkaita anti-piratismityökaluja tarvittavan.
"Internetissä tapahtuvat tekijänoikeusvarkaudet ovat tällä hetkellä suurin yksittäinen este musiikkiteollisuuden kasvulle", IFPI:n nokkamies John Kennedy sanoi. Kennedyn mukaan tuomio tarkoittaa sitä, että musiikin tekijät voivat edelleen toimia oikeuksiaan puolustaakseen. Lisäksi Kennedyn mukaan päätös on selvä merkki jäsenvaltioille siitä, että niiden pitää tasapainottaa yksityisyyden suoja ja omistusoikeudet.
Elokuvateollisuuden etujärjestö MPAA taas oli tyytyväinen päätökseen. MPAA:n mukaan päätös on tasapainoinen, sillä se tulkitsee tekijänoikeuden yksityisyyden kaltaiseksi perusoikeudeksi.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.