Palveluntarjoajat valvomaan kansalaisten verkkokäyttäymistä Ranskassa

Ilkka Ketola
29. tammikuuta, 2008 17:00

Ranskan suunnitelmat sulkea tiedostojen jakamisesta P2P-verkoissa kiinnijääneet netin ulkopuolelle etenevät. Financial Timesin mukaan maassa valmistuu kesään mennessä laki, joka sallii sähköpostitse lähetetyt varoitukset kaikille, jotka lataavat musiikkia siitä maksamatta. Varsinaisen valvonnan hoitavat palveluntarjoajat.
Ranskassa suunnitellaan järjestelmää, jossa ilmaista musiikkia ladanneille lähetetään korkeintaan kaksi sähköpostivaroitusta. Mikäli luvattomuudet jatkuvat vielä tämänkin jälkeen, katkaisee palveluntarjoaja lataajan nettiyhteyden. Ratkaisu kuulostaa verkkomusiikkikauppojen kannalta järjettömältä, sillä se sulkee internetin ulkopuolelle musiikkilatauksista kiinnostuneet ihmiset, eli potentiaaliset asiakkaat.
Ranskan digitaalisista kopiosuojauskeinosta vastaavan organisaation Autorité de Régulation des Mesures Techniquesin sihteeri Jean Berbinaun mukaan tilanne laittomien latausten osalta oli maassa jo niin paha, että jotain oli tehtävä. "Meidän täytyy tehdä jotain, mutta tämä on ainoastaan siirtymäkauden ratkaisu, joka antaa toimialalle aikaa sopeutua ja ehkä rohkaisee uudistamaan liiketoimintamallia", hän perustelee lakiesitystä.
Totuus kuitenkin on, että musiikkiteollisuus on jo aloittanut muuttuneeseen markkinatilanteeseen sopeutumisen. Nyt kun Sony BMG:kin on saatu mukaan DRM-suojaamattoman musiikin myyntiin, tarjoavat kaikki suuret levy-yhtiöt vaihtoehdon tiukkaan kontrolliin kyllästyneille kuluttajille. DRM-suojaamatonta musiikkia voi helposti käyttää eri soittimissa ja soittimilla ilman pelkoa yhteensopivuusongelmista.
Varoituksia voivat Berbinaun mukaan saada myös vain vähän laittomuuksia harjoittavat verkkokansalaiset. "Niitä (posteja) lähetetään IP-osoitteen mukaan. Tämä ei ole suurikaan tekninen haaste", hän maalailee.
Mielenkiintoista nähdä, miten Ranskassa aiotaan käytännössä toteuttaa sähköpostien lähettäminen IP-osoitteiden perusteella oikeille henkilöille.
Ranskan suunnitelmat vaatinevat myös kalliita investointeja, sillä liikennettä pitää jollain tapaa tarkkailla ei-toivotun liikenteen erottamiseksi. Tämä vaatii panostuksia sekä tekniikkaan että henkilöstöön. Lasku kaikista investoinneista päätynee asiakkaiden maksettavaksi.
Vähemmän yllättäen levyteollisuuden etujärjestö IFPI on iloinnut Ranskan asettamasta esimerkistä ja näkisi mielellään muiden maiden seuraavan perässä. IFPI:n yksi vuoden 2008 päätavoitteista onkin sysätä vastuu verkkopiratismista palveluntarjoajille.
Toivottavasti muissa maissa ei lähdetä Ranskan viitoittamalle tielle, jossa isoveli valvoo kansalaisten verkkokäyttäytymistä. Ranskalaisilla valvonta on todellisuutta ensi kesästä alkaen.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.