The Pirate Bay joutuu vihdoin käräjille

Lauri Jämsä
28. tammikuuta, 2008 8:18

Viime viikolla yli 10 miljoonaa samanaikaista käyttäjää kerännyt torrent-sivusto The Pirate Bay nousi jälleen uutisotsikoihin rikosoikeudenkäyntinsä takia. Ruotsalainen syyttäjä Håkan Roswall ilmoitti vihdoin ja viimein nostavansa syytteet sivustoa vastaan. Useaan kertaan lykkääntynyt syytteiden esittäminen on tarkoitus tehdä tämän kuun viimeisenä päivänä, torstaina.
Syytteiden aiheena tulee olemaan avunanto ja salaliitto tekijänoikeuslain rikkomiseksi. Mikäli palvelu tuomitaan syylliseksi, voi rangaistuksena olla sakkoja tai jopa kaksi vuotta vankeutta.
Kuten kaikki käyttäjätkin, myös kaikki jutun osapuolet tietävät hyvin, että Pirate Bayn palvelimilla ei ole koskaan ollutkaan jaossa tekijänoikeuksin suojattua materiaalia. Kamarisyyttäjä Håkan Roswall ei yritäkään edes väittää toista. Hänen mukaansa "Pirate Bay ei ole pelkkä hakukone, vaan osa aktiivista toimintaa, joka tähtää ja johtaa tekijänoikeuksin suojatun materiaalin saattamiseksi käyttäjien saataville. Kyseessä on klassinen esimerkki avunannosta -- toiminnasta välittäjänä ihmisten välillä, jotka tekevät rikoksia, tapahtuivatpa ne fyysisessä tai virtuaalisessa maailmassa."
Pirate Bayn ylläpitäjä Peter Sunde kuitenkin kuittaa väitteet. "Idioottimaista. Syytteille ei ole lainkaan laillista perustaa."
Vaikka syyttäjä seisoo sanojensa takana, myöntää Roswall, että mahdollinen oikeuden tuomio tuskin johtaisi Pirate Bayn sulkemiseen. Hän toivookin lähinnä sitä, että mahdollinen tuomio karkottaisi mainostajat sivulta ja näin vaikuttaisi ylläpitäjiin pidemmällä tähtäimellä. Jopa Pirate Bayn ylläpitäjät väittävät, etteivät tiedä sivuston palvelimien sijaintia. Yli 20 palvelimen avuin pyöritettävän torrent-sivuston sulkeminen voi siis ollakin liian vaikea urakka, mikäli ylläpitäjät ovat järjestäneet asian tarpeeksi ovelasti.
Maailman suurimmaksi torrent-sivustoksi tituleeratun The Pirate Bayn palvelimet ratsattiin vuoden 2006 toukokuussa. Syytteiden esittämistä on odotettu siis kohta jo kaksi vuotta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.