P4P:n tavoitteena on optimoida P2P-liikenteen sujuvuus

Kaarlo Räihä
25. tammikuuta, 2008 15:07

P2P-liikenteen suuri suosio on aiheuttanut vuosien saatossa huomattavia ongelmia internet-operattoreille, jotka koettavat parhaansa mukaan löytää keinoja, joiden avulla P2P-liikenteen saisi kulkemaan mahdollisimman jouhevasti operaattoreiden omissa verkoissa.
Ongelmien korjaamiseen on olemassa useita eri keinoja, joista (Distributed Computing
Industry Associationin
(DCIA) perustaman P4P Working Group -työryhmän (P4PWG) kehittelemä P4P-kehys kiinnostanee sekä internet-operaattoreita että P2P-ohjelmien tekijöitä. P4P:n idea on luoda erillinen ohjeistuskerros, joka osaa kertoa P2P-ohjelmille mitä kautta tietoja kannattaa siirtää, jotta tietoliikenneverkko kuormittuisi mahdollisimman vähän. Parhaimmillaan verkkojen kuormitus laskisi jopa 60 prosenttia, jos P2P-ohjelmat hyödyntävät P4P:tä.
P4P:n toiminta perustuu pitkälti internet-operattoreiden pitämiin iTracker-palvelimiin, joilta P2P-ohjelmat saavat tietoonsa tietoverkon perustietoja, mahdollisia rajoituksia ja verkon rakenteen. Näiden tietojen avulla P2P-ohjelmat voivat välttää verkon solmukohtia dataa siirrettäessä ja samalla löytää toisia käyttäjiä, jotka käyttävät samoja P2P-verkkoja.
P4P:n avulla internet-operaattorit voivat säästää huomattavia summia rahaa, sillä oman runkoverkon ulkopuolelle menevää liikennettä saadaan parhaassa tapauksessa pienennettyä huomattavasti ja käytössä olevaa verkkoa saadaan kuormitettua tasaisemmin. P2P-verkkojen käyttäjille luvassa on luotettavammat yhteydet, joiden myötä myös tiedonsiirtonopeus saattaa parantua. P2P-ohjelmiin täytyy kuitenkin erikseen lisätä P4P-tuki, jotta uudistuksia voidaan hyödyntää. Tällä hetkellä mm. Skype ja BitTorrent ovat mukana DCIA:n toiminnassa, joten ohjelmistopuolen tuki P4P:lle saattaa ilmaantua pian kyseisiin ohjelmiin.
P4P:n testaus alkaa tässä kuussa, kun internet-operaattori Verizon ja Pando-ohjelman kehittäjät aloittavat omien järjestelmien koekäytön. Myös AT&T- ja Telefonica-operaattorit aikovat testata P4P:n toimintaa lähiaikoina. P4P:n kehityksessä on tällä hetkellä mukana yhdeksän yritystä, joihin internet-operaattoreiden lisäksi kuuluvat mm. verkkolaitteita valmistava Cisco ja SSL-sertifikaatteja myöntävä Verisign.
P4P:n avulla voisi P2P-liikenteen lisäksi helpottaa myös muita liikennöintimuotoja, kuten suurten tiedostojen lataamista ja verkkopelaamista.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.