Kirjailija Paulo Coelho ohjaa lukijat luvattomien nettikopioiden luokse

Kaarlo Räihä
26. tammikuuta, 2008 0:45

Brasialainen kirjailija Paulo Coelho on tullut maailmalla tunnetuksi mm. Alkemisti- ja Zahir-kirjojen myötä. Coelhon kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti yli 100 miljoonaa kappaletta ja käännetty 66 kielelle, joten kaupallisesti hänen uransa on ollut menestys. Monista muista kirjailijoista poiketen Coelho suosii kuitenkin kirjojensa luvatonta kopiointia internetin välityksellä.
Coelhon mukaan internetissä levitetyt luvattomat kopiot hänen kirjoistaan ovat lisänneet fyysisten kopioiden myyntiä huomattavasti. Coelho huomasi asian tämän vuosikymmenen alkupuolella, kun hänen Alkemisti-kirjansa venäjänkielinen kopio levisi nopeasti internetin kautta useille lukijoille. Tämän jälkeen myös fyysisten kirjojen myynti kasvoi vauhdilla ja vuodessa myytyjen kirjojen määrä kymmenkertaistui Venäjän markkinoilla 10 000 kirjasta 100 000 kirjaan.
Coelho innostui tuolloin asiasta valtaisasti, koska kaikki halukkaat saivat lukea kirjan ilmaiseksi ja tämän jälkeen lukijat saivat päättää halusivatko he yhä hankkia kirjasta fyysisen kopion. Coelhon kirjojen virallisista käännöksistä vastaavat tahot sekä kirjojen kustantajat eivät kuitenkaan ole yhtä mielissään luvattomasta nettijakelusta. Tämän vuoksi Coelho perusti viime vuonna oman Pirate Coelho -blogin, jossa hän jakaa mm. ed2k-linkkejä ja internet-osoitteita, joiden avulla kuka tahansa voi ladata luvattomasti kopioita hänen kirjoistaan.
Internet on Coelhon mielestä muuttanut monia asioista ja Coelhon kirjojen kohdalla internet on lisännyt hänen kirjoittamiensa kirjojen lukija- ja myyntimääriä. Coelhon uskoo, että kirjailijoiden ja kustantajien on reagoitava internetin tuomaan muutokseen, jos he haluavat pysyä mukana kehityksessä. Coelho kertoi mietteitään viime viikolla Saksassa, jossa hän esiintyi Digital, Life, Design -konferenssin yhteydessä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.