YouTube vyöryy kännyköihin (päivitetty)

Ilkka Ketola
24. tammikuuta, 2008 14:00

Videopalvelu YouTube.comin videot pyörivät jatkossa entistä useampien mobiililaitteiden näytöillä. Yhtiö ilmoitti avaavansa palvelun sovelluksesta, joka tuo YouTube-kokemuksen streamausta tukeviin 3G-puhelimiin. Tähän asti Googlen omistama YouTube on toiminut lähinnä Applen iPhonella ja pienen Helio-nimisen yhdysvaltalaisoperaattorin laitteilla.
YouTuben mukaan mobiililaitteille suunniteltu Java-sovellus tarjoaa katselijalle samaa mitä normaali selainversio. Mobiilipalvelun potentiaalista käyttäjäkuntaa ovat heti kaikki ne noin 100 miljoonaa, jotka omistavat modernin 3G-puhelimen. Aiempien kokemustensa perusteella yhtiö uskoo palvelun suosion kasvavan nopeasti.
YouTuben mobiilipalvelua voi käyttää 3GP-laitteilla, jotka tukevat RTSP-streamausprotokollaa ja H263/AMR-koodekkia. Uusi Java-sovellus vaatii, että laitteessa on J2ME MIDP2 -tuki. Lisäksi suositeltavia ovat 3G-verkko ja vähintään 320x240 pikselin QVGA-näyttö. Sopivia laitteita ovat esimerkiksi Nokian Series 60 -puhelimet 6110, 6120, E65, N73 ja N95, LG ja Sony Ericssonin k800 ja w880. Myös muilta valmistajilta löytyy sopivia malleja.
YouTuben mobiiliversio toimii osoitteessa http://m.youtube.com/ ja sovelluksen voi ladata osoitteesta m.youtube.com/app.
Poikkeuksellisesti Google ja YouTube eivät ole vielä miettineet palvelun ansaintamallia loppuun asti, vaan haluavat aloittaa palvelun sisäänajamisen kasvattamalla sen käyttäjäkuntaa. Palvelu tulee tarjolle 17 maassa ja 11 eri kielellä.
Edit: Tarkennuksia sisältöön.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.