Syyllinen jo ennen oikeudenkäyntiä: Pirate Bay poliisin verkkorikollisuusnäyttelyssä

Ilkka Ketola
22. tammikuuta, 2008 12:09

Ruotsin poliisimuseo otti The Pirate Bayn (TPB) mukaan esimerkiksi verkkorikollisuudesta järjestämässään näyttelyssä. Teko on vähintäänkin kummeksuttava, sillä edes Pirate Bayn oikeudenkäynti ei ole vielä alkanut. Näyttääkin siltä, että torrent-sivusto TPB on poliisien mielissä tuomittu jo ennen oikeudenkäyntiä.
Pirate Bay on poliisimuseon järjestämässä näyttelyssä rinnakkain esillä jo tuomittujen rikollisten kanssa. Näyttelyssä on esimerkiksi mukana verkossa toiminut pedofiili, joka tuomittiin rikoksistaan 10 vuodeksi vankeuteen. Mukana on totta kai myös antipiratismijärjestöjen propagandamateriaalia.
TPB:n ylläpitäjä Brokep kertoo blogissaan menettäneensä jo pari vuotta sinisilmäisen uskonsa siihen, että virkavallalla ja poliisin toimilla olisi muita kuin poliittisia tarkoitusperiä. Silti sivuston päätyminen näyttelyyn järkyttää Brokepia. "Ei oikeudenkäyntiä. TPB ei ole tehnyt mitään väärää. Ja silti poliisin mielestä on sopivaa esittää sivusto yhdessä pedofiilien ja muun roskan kanssa. Ja kysymättä lupaa keneltäkään sivuston toiminnassa mukana olevalta", pohtii Brokep poliisien toimia.
Itse näyttelyä Brokep pitää hyvänä ajatuksena. Hän kertoo myös kuulleensa monenlaista nimittelyä vuosien mittaan ja kohdanneensa kovaakin kritiikkiä. Tämänkin hän ymmärtää, sillä vastapuolella on täysi oikeus puolustaa oikeaksi uskomaansa asiaa.
Viranomaisten toimia ja poliittiseksi pelinappulaksi ajautumista Brokep sen sijaan ei voi hyväksyä. Hän ihmettelee kärkkäästi, miten ihmisiä voidaan asettaa esille Poliisimuseon näyttelyyn heiltä lupaa kysymättä, kesken rikostutkinnan, tapauksessa, joka on luonteeltaan poliittinen eikä rikollinen. Brokepin mielestä poliisin toiminta näyttelyn suhteen on ollut rikollista.
TPB:n yhteydenoton jälkeen museo poisti Pirate Bayta koskevan osuuden näyttelystä seuraavana päivänä. Lisäksi Brokep kertoo, että ensimmäistä kertaa koskaan poliisi pahoitteli, että toiminta oli loukannut TPB:tä.
Ruotsin viranomaisten toiminta on Pirate Bayn tapauksessa ollut välillä arveluttavaa. Poliisi ratsasi TPB:n serverit toukokuussa 2006. Ratsiassa poliisi toimi ohjesääntöjen vastaisesti mm. peittämällä turvakameroita ja kuvaamalla tapahtumapaikalla. Myöhemmin selvisi, että Ruotsin oikeusministeri Thomas Bodström oli saanut kehotuksen ratsiaan MPAA:lta ja määrännyt poliisin toimimaan. Viranomaistutkimuksessa kuitenkin todettiin, ettei virkarikkomuksia ollut tapauksessa tehty.
Blogikirjoituksessaan Brokep listaa lisäksi paljon asioita, jotka ovat jääneet hiertämään tapauksen käsittelyssä ja joista TPB tulee vielä sopivan hetken tullen jättämään tutkintapyynnöt. Esimerkiksi syyttäjän toimet ratsian yhteydessä aiotaan nostaa vielä uudelleen esille, sillä syyttäjä ilmoitti heti ratsian alettua nostavansa syytteet, vaikkei ollut edes nähnyt vielä ratsattua materiaalia. Syyniin voivat joutua myös monet poliisin toimet kuulustelujen ja tapauksen käsittelyn eri vaiheissa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.