Comcastin P2P-rajoitukset viranomaisten syyniin

Kaarlo Räihä
16. tammikuuta, 2008 19:04

Comcastin toimet BitTorrent-liikenteen hidastamisen ja estämisen osalta ovat keränneet runsaasti valituksia Yhdysvalloissa, jonka seurauksena maan telemarkkinaviranomainen, Federal Communications Comission (FCC) on aloittanut selvitykset Comcastin toimien laillisuudesta.
Jos Comcastin toiminta todetaan lailliseksi, tulee asiasta merkittävä ennakkotapaus, jonka myötä internet-operaattorit voivat kohtalaisen vapaasti rajoittaa ja estää internet-liikennettä tarpeensa ja halujensa mukaan. FCC asettanee kuitenkin tarkempia ehtoja sille, mitä operaattorit saavat tehdä, jotta internet-liikenne kulkee mahdollisimman joutuisasti kaikilla asiakkailla.
Myönteisen päätöksen nojalla monet operaattorit todennäköisesti hidastaisivat tiettyjen P2P-protokollien liikennöintinopeuksia, sillä rahallisia säästöjä operaattoreille kertyisi tämän seurauksena useita miljoonia dollareita. Vaihtoehtoisesti operaattorit voisivat jatkossa myydä liittymiä, joissa P2P-liikenne kulkee paremmin kuin tavallisessa liittymässä. P2P-liikenteen ohella vastaavia rajoituksia voisi tulla myös esim. videosivustoille, joiden suosio on jatkuvassa kasvussa.
Jos toiminta todetaan laittomaksi, on internet-operaattoreilla kovat paikat edessään ja Comcastin asiakkaat voisivat vaatia saamansa kohtelun takia korvauksia Comcastilta. Vastaavasti myös muiden operaattoreiden pitäisi tällöin taata, ettei kuluttajien liikenteeseen puututa Comcastin tavoin, jolloin operaattoreiden liikennöintikustannukset todennäköisesti kasvavat ja samalla toiminnan kannattavuus laskee, ellei kasvaneita kuluja veloiteta suoraan asiakkailta.
FCC:n päätöksellä tulee olemaan vaikutuksia eri puolilla maapalloa, koska päätös joko kasvattaa tai laskee Yhdysvalloista lähtevää ja tulevaa P2P-liikennettä, joten tilannetta seurataan tarkasti muuallakin. Monet valtiot saattavat myös ottaa mallia Yhdysvalloissa tehdystä päätöksestä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.