Macworld 2008: Apple esitteli Macbook Airin

Ilkka Ketola
16. tammikuuta, 2008 10:58

Macworldin alla kiertäneet huhut pitivät tällä kertaa yllättävän hyvin paikkaansa, kun Apple esitteli odotetusti huippuohuen ja kevyen uuden kannettavansa, MacBook Airin, tapahtuman avauspäivänä. Vain vajaat kaksi senttimetriä paksu ja 1,36 kilogrammaa painava virtaviivainen kannettava oli ehdottomasti avauspäivän eniten huomiota saanut laite.
MacBook Airia on hoikennettu uudella tekniikalla ja karsimalla varustetasoa. Laitteella Apple liputtaa langattoman tulevaisuuden puolesta. Suunnittelun lähtökohtana on ollut selvästi ollut ajatus, että (lähes) kaikki kytkennät koneen ulkopuolelle voidaan hoitaa langattomasti.
Laitteessa ei ole ollenkaan optista asemaa, vaan sen joutuu halutessaan hankkimaan ulkoisena. Apple on suunnitellut MacBook Airille oman Superdrive-aseman, joka saa virtansa suoraan MacBookin USB-portista. Superdriven saa itselleen hintaan $99.
Optisen aseman korvikkeeksi Apple on kehittänyt myös uuden ratkaisun, Remote Discin, joka valjastaa kodin toisen Macin tai tavallisen PC:n optiseksi asemaksi esimerkiksi ohjelmistoasennuksia varten. Remote Disc on Airin mukana toimitettava ohjelmisto, joka asennetaan etäasemana toimivalle koneelle. Tämän jälkeen etäkoneeseen voi syöttää ohjelman, jonka haluaa asentaa Airiin. MacBook-uutuus löytää Remote Discin verkosta, ja ohjelman asennus onnistuu samaan tapaan kuin sisäistä asemaa käytettäessä.
Myös liittimiä laitteesta on karsittu. USB 2.0 -liittimiä on vain yksi, eikä laitteessa ei esimerkiksi ole ollenkaan Ethernet-porttia. Mukana tulevalla adapterilla Ethernetin voi kuitenkin kytkeä USB-porttiin. USB-portin lisäksi laitteessa onkin vain 3.5-millimetrin audio-ulostulo ja pienikokoinen Micro-DVI-liitin ulkoisten näyttöjen kytkemiseen. Mukana tulevalla adapterilla näytöksi voi kytkeä joko DVI- tai VGA-liittimellä varustetun näytön, ja lisävarusteena on saatavilla myös S-video- ja komposiittiadapterit.
MacBook Airissa on 13.3-tuuman taustavalaistu TFT LED -näyttö, jonka natiiviresoluutio on 1280x800. Näyttöä vauhdittaa Intelin Graphics Media Accelerator X3100 -näytönohjain. Ulkoisen näytön resoluutio voi olla 1920x1200 samalla, kun koneen omassa näytössä näytetään natiiviresoluutioista kuvaa.
Näppäimistö on täyslevyinen qwerty-näppäimistö. Myös näppäimistö on taustavalaistu, mikä on mukava toiminto esimerkiksi hämärässä luentosalissa tai lentokoneessa matkustettaessa. Huhuttua kosketusnäyttöä laitteessa ei ole, mutta hiiren korviikkeena toimiva Trackpad tuntee iPhonen käyttöliitttymästä tutut multi-touch-toiminnot, joilla voi esimerkiksi kierrittää, zoomata, selata ja kaksoisklikata eri sormiliikkeillä.

Kuvat saa suuremmaksi klikkaamalla.


MacBook Airin prosessorina toimii muistakin Maceista tuttu Intelin Core 2 Duo, joka hyrrää joko 1,6 Ghz tai 1,8 Ghz taajuudella. Intel on erityisesti Airia varten rutistanut normaalia pienempään koteloon. Muistia on vakiona 2 gigatavua. Laitteessa on vakiona 1.8-tuuman 80 gigatavun kovalevy, ja lisävarusteena on saatava 64 gigainen solid-state-asema. Langaton yhteydenpito hoituu 802.11n Wi-Fi-standardia hyödyntäen.
Pientä murhetta matkamiehille voi aiheuttaa laitteen akku, jota ei voi itse vaihtaa. MacBook Air on nimittäin iPodien ja iPhonen tyyliin umpikoteloitu. Virtaa luvataan kuitenkin riittävän viiden tunnin käyttöön. Mikäli akku hyytyy, saa vara-akun 129 dollarilla ilmaiseksi asennettuna.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.