Yleisradion teräväpiirto-ohjelmia nähdään aikaisintaan vuonna 2010

Kaarlo Räihä
9. tammikuuta, 2008 15:07

Digitaalisten TV-lähetysten ja taulutelevisioiden yleistymisen myötä myös teräväpiirto-ohjelmat ovat monen kuluttajan toivelistalla, mutta toistaiseksi teräväpiirto-ohjelmien seuraaminen onnistuu vain tiettyjen kaapelioperaattoreiden kaapeliverkoissa tai satelliittilautasen avulla. Teräväpiirto-ohjelmat on myös käytännössä rajattu pelkästään maksukanaville, joten pelkän TV-maksun hinnalla ei terävämpään sisältöön pääse käsiksi.
Yleisradion omat teräväpiirtolähetykset alkavat aikaisintaan vuonna 2010, jolloin Yleisradion teräväpiirto-ohjelmien koelähetykset aloitetaan satelliitin välityksellä. Asiasta kertoi Yleisradion johtajistoon kuuluva Olli-Pekka Heinonen, joka myös johtaa teräväpiirtostrategiasta vastaavaa työryhmää Yleisradiossa. Heinosen mukaan Yleisradio ei ole vielä valinnut minkä satelliitin kautta koelähetykset jaellaan.
Teräväpiirto-ohjelmien saapuminen antenniverkkoon ottaa oman aikansa, sillä teräväpiirtolähetykset paremmin mahdollistava DVB-T2-standardi on vielä työn alla. Digitan mukaan antenniverkon teräväpiirto-ohjelmat on tarkoitus laittaa erilliseen kanavanippuun, johon mahtuu Digitan kaavailujen mukaan korkeintaan viisi kanavaa, kun videot pakataan H.264/MPEG-4 AVC -koodekilla. DVB-T2- ja H.264/MPEG-4 AVC -standardien käyttöä varten tarvitaan kuitenkin uudet digisovittimet, joita ei ole vielä markkinoilla, joten varsinaista kiirettä lähetysverkon kanssa ei vielä ole.
DVB-T2 ei ole Heinosen mukaan kuitenkaan Yleisradion ainoa vaihtoehto teräväpiirtolähetyksille. Vaihtoehtona ovat mm. IPTV-lähetykset. Yleisradion omia ohjelmia on kuvattu teräväpiirtokameroilla jo pidemmän aikaa, mutta aivan kaikki ohjelmat eivät vieläkään tallennu arkistoihin teräväpiirtoisina.
Lähde:
ITviikko

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.