Maksutelevisiorekisteritietojen luovuttaminen YLE:lle sai vastustusta

Lauri Jämsä
9. tammikuuta, 2008 0:57

Uutisoimme viime vuoden marraskuussa Yleisradion mielipiteestä avata maksutelevisiopalveluita tilaavien kuluttajien asiakasrekisterit. Tämä helpottaisi YLE:n toimitusjohtaja Mikael Jungnerin mukaan TV-lupatarkastajien työtä maksamattomien asiakkaiden etsimisessä.
"Jos nämä maksullisten TV-kanavien asiakkaat, joita on satojatuhansia, jos kaikki nämä rekisterit avattaisiin näille TV-luvan tarkastajille, niin se olisi pieni suuri toimi, jolla nopeasti saataisiin tätä valvontaa tiukennettua. Tuo olisi hyvä, teknisesti helppo, yksinkertainen ja reilu tapa hoitaa tämä asia kuntoon", kertoi Jungner tällöin YLE:n verkkosivuilla.
Asia on tullut uudestaan esille, kun Viestinnän keskusliitto (VKL) ilmoitti vastustavansa jyrkästi televisiomaksuperinnän tehostamista maksutelevisiotoiminnan tilaajarekistereiden avulla. Viestinnän keskusliitto edustaa joukkoviestintäalan ja graafisen teollisuuden työnantajia. Sen tehtävänä on jäseniensä edunvalvonta ja sananvapauden suojeleminen.
VKL vetoaa Liikenne- ja viestintäministeriölle toimittamassaan lausunnossa perustuslailla turvattuun yksityisyyden suojaan. Heidän mielestään Yleisradion esittämät perustelut televisiomaksut maksamatta jättäneiden henkilöiden selvittämiseksi ei ole riittävän painava peruste maksutelevisiopalveluita tilaavien henkilöiden yksityisyyden rajoittamiseen.
Joulukuussa viestintäministeri Suvi Lindén kertoi ministeriön selvittävän, että voitaisiinko televisiomaksun maksaneiden ja maksutelevision hankkineiden rekistereitä sovittaa jollain tapaa yhteen. Nykylainsäädännön pohjalta se ei ole ollut mahdollista. Viestinnän keskusliitto ei näe perusteita lainsäädännöllisiin poikkeustoimenpiteisiin.
Esimerkiksi Norjassa on esitettävä voimassa oleva TV-lupa maksutelevisiokortin hankkimiseksi.
Lue Liikenne- ja viestintäministeriölle toimitettu lausunto tästä. (PDF)

Lähteet:
Kaleva
Viestinnän keskusliitto

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.