CES 2008: Katsaus Blu-ray-julkaisuihin

Ilkka Ketola
7. tammikuuta, 2008 17:21

Tämän vuoden CES-kuluttajaelektroniikkamessuilla on jo alkumetreillä odotetusti julkaistu paljon uusia teräväpiirtosoittimia. Tässä tiivis katsaus esiteltyihin Blu-ray-soittimiin.
Panasonic esitteli myös uuden Blu-ray-soittimen, DMP-BD50:n, joka osaa kaikki mahdolliset temput, jota Blu-ray-soittimelta voi odottaa. DMP-BD50 tukee täyttä 1080p-teräväpiirtotarkkuutta ja osaa myös skaalata tavalliset DVD:t tuohon tarkkuuteen. Uusimmista äänistandardeista ovat tuettuja Dolby TrueHD ja DTS-HD Master Audio.
Panasonicin soitin tukee myös uusimpia Blu-ray-standardeja, eli Profiili 1.1:tä (alias BonusViewiä) ja kaikista uusinta Internet-yhteyden vaativaa BD-Liveä (alias Profiili 2.0).Soittimessa on myös paikka SD-muistikortille.
BD-Liven on tarkoitus tuoda Blu-ray-elokuviin mukaan interaktiivista sisältöä Internetin välityksellä. Elokuviin voi ladata esimerkiksi lisää tekstityksiä tai kuvia, tai BD-Liven välityksellä voi osallistua bonusmateriaaleihin linkitettyihin monenpelaajan peleihin.

Philipsillä on CES:issä esitteillä sen toisen sukupolven Blu-ray-soitin, BDP7200. Soitin tukee 1080p24 -resoluutiota, Deep Color -väriavaruutta ja BonusViewiä/Profiili 1.1:tä. BonusView lisää sitä tukeviin elokuviin mahdollisuuden varsinaisen elokuvan päällä esitettävään lisäkuvaan (eli Picture-In-Picture-toiminnon).
BDP7200 osaa myös skaalata tavalliset DVD-elokuvat 1080p-resoluutioon ja ohjata EasyLink HDMI -protokollaa tukevia laitteita. Huhtikuussa julkaistavan laitteen hinta on Yhdysvalloissa 349 dollaria, mikä asettaa soittimen hintahaitarin alapäähän.


Engadgetin mukaan myös Samsung esitteli uuden Blu-ray-soittimen. Toukokuussa markkinoille saapuva BD-P1500 tukee sekin täyttä 1080p-resoluutiota ja skaalaa tavalliset DVD:t ylöspäin. Laite tukee myös 7.1 PCM, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, DTS-HD HR ja MA, HDMI Bitstream sekä HDMI 1.3/CEC -standardeja, sekä tietysti myös BonusViewiä.

Samsung kertoi myös tuovansa ainakin Yhdysvaltojen markkinoille toukokuussa yhdistelmäsoittimen, joka toistaa sekä Blu-ray- että HD DVD -levyjä. Lukuun ottamatta kahden formaatin tukea on BD-UP5500 on ominaisuuksiltaan identtinen BD-P1500:n kanssa.

Sharp ehti myös kertoa uudesta soittimesta. Sharpin uusi Blu-ray-soitin, BD-HP50U, tukee sekin BonusViewiä (Profiili 1.1). Edeltäjänsä tavoin myös Sharpin uuden soittimen luvataan olevan nopeampi lataamaan kuin useat muut teräväpiirtosoittimet. Soitin tukee 1080p24 -resoluutiota. Yhtiön lehdistötiedote on kuitenkin hieman epämääräinen ääniominaisuuksien suhteen. Toukokuussa Jenkkimarkkinoille saapuva soitin on ainakin alustavasti hinnoiteltu melko kalliiksi 700 dollariin.
Myös Sonyltä itseltään odotetaan tietysti mielenkiintoisia Blu-ray-julkistuksia. Blu-ray.com kertoo yhtiön jo demonneen kahta prototyyppisoitinta, Sapphire 3:a ja 4:ää, jotka molemmat tukevat BD-Liveä. Lisäksi liikkeellä on huhu, jonka mukaan BD-Live tulisi myös PlayStation 3:een.
Lähde:
CES 2008 (lehdistötiedotteet)

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.