Warner hylkää HD DVD -elokuvat, sota ohi? (päivitys 2)

Kaarlo Räihä
6. tammikuuta, 2008 14:46

Pitkään liikkuneet huhut Warnerin siirtymisestä Blu-ray-leiriin ovat osoittautuneet todeksi, kun Warner Bros. Entertainment julkaisi eilen lehdistötiedotteen, jossa kerrotaan suunnan muutoksesta.
HD DVD -leiriä uutinen ei lämmitä, sillä Warnerin viimeiset HD DVD -elokuvat julkaistaan toukokuussa, jonka jälkeen Warnerin elokuvia julkaistaan enää DVD- ja Blu-ray-levyillä. Warnerin vetäytymisen myötä HD DVD -leirin tilanne vaikuttaa synkältä, sillä isoista elokuvastudioista vain Universal Pictures ja Paramount Pictures tukevat enää HD DVD -formaattia.
Warner Brothersin toimitusjohtaja Barry Meyer uskoo päätöksen auttavan yritystä pitkällä aikavälillä ja Meyer uskoo myös formaattien välisen taistelun päättyvän tähän, jonka myötä kuluttajien kannalta tilanne helpottuu huomattavasti.
Warnerin Kevin Tsujiharan mukaan formaattien välinen taistelu on hidastanut teräväpiirtolevyjen suosion kasvua ja samalla se on aiheuttanut sekaannusta kuluttajien parissa. Tsujiharan mukaan kuluttajat suosivat Blu-ray-levyjä, jonka takia myös Warner päätyi lopulta tukemaan kyseistä formaattia. Tsujihara antoi kiitosta myös Toshiballe yritysten välisestä yhteistyöstä ja Warnerilla toivotaan, että yritykset voivat tehdä yhteistyötä myös jatkossa, vaikka Toshiban tukemalle HD DVD:lle Warner ei enää tulevaisuudessa julkaise elokuviaan.
Warnerin valinta herättänee keskustelua yhtä runsaasti kuin Paramountin viime vuonna tekemä päätös, jonka myötä Paramount lopetti vastaavasti Blu-ray-elokuvien julkaisun. Osapuolien kommentteja saadaan lisää ensi viikolla, jolloin Yhdysvalloissa käynnistyvät CES-messut.
Päivitys
Warnerin toimet ovat johtaneet välittömiin toimenpiteisiin HD DVD -leirin osalta ja CES-messuille suunnitellut lehdistötilaisuudet on peruttu kokonaan. HD DVD -leiri tiedotti asiasta sähköpostilla, jonka mukaan HD DVD -leirin edustajat pohtivat tällä hetkellä Warnerin päätöksen seurauksia ja mahdollisia tulevaisuuden suunnitelmia, mutta ainakaan toistaiseksi HD DVD -leiri ei aio luopua taistelusta, vaan mukana olevat yritykset uskovat kuluttajien hyötyvän jatkossakin HD DVD -leirin laadukkaista ja edullisista tuotteista.
Myös Toshiba julkaisi oman lehdistötiedotteensa asian tiimoilta. Toshiballe Warnerin päätös oli melkoinen yllätys, sillä Toshiban mukaan yritysten välillä on voimassa sopimuksia, joiden on tarkoitus auttaa HD DVD -formaattia. Toshiba on myös pettynyt siihen, että Warner päätyi Blu-rayn tukemiseen vaikka HD DVD -asemilla varustettuja tietokoneita ja tavallisia HD DVD -soittimia myytiin Yhdysvalloissa enemmän kuin vastaavia Blu-ray-laitteita.
Päivitys 2
Variety-lehden saamien tietojen mukaan myös New Line Cinema jättää HD DVD -laivan. Aiemmin studio ilmoitti julkaisevansa teräväpiirtoelokuvia sekä Blu-ray- että HD DVD -levyillä. Tuolloin New Line Cinema tosin ilmoitti osan HD DVD -julkaisuista tulevan myöhemmin markkinoille kuin vastaavat Blu-ray-julkaisut, koska HD DVD -elokuvien kanssa ei voi käyttää aluekoodeja, joilla voidaan rajata elokuvien markkinointialuetta. Asiasta tiedotetaan todennäköisesti tarkemmin huomenna alkavilla CES-messuilla.
Lähteet:
Ars Technica
Time Warner (lehdistötiedote)

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.