K13-merkintä käyttöön kaikille suomalaisille kanaville

Lauri Jämsä
3. tammikuuta, 2008 23:08

Valtakunnalliset televisioyhtiöt ovat päättäneet uudistaa lapsille haitallisia ohjelmia koskevan itsesääntelysopimuksensa kattamaan myös alle 13-vuotiaille haitalliset ohjelmat. Asiasta päätettiin Viestintäviraston tekemän selvitystyön pohjalta.
Sopimuksen mukaan K13-ohjelmat on merkittävä erillisellä tunnuksella ohjelmatietoihin, jonka lisäksi niitä saa lähettää arkisin ainoastaan klo 19.00 jälkeen. Uusi käytäntö tuli voimaan vuoden alusta. Televisioyhtiöt ovat sopineet panostavansa K-merkintöjä käsittelevään tiedottamiseen muun muassa yhteisen mainoksen ja verkon kautta tapahtuvan viestinnän kautta.
Nykyään voimassa olevat muut ikärajamerkinnät ovat K11, K15 ja K18. Ikärajoja vastaavat aikarajoitukset, joita ennen ohjelmia ei saa esittää arkisin, ovat klo 17.00, klo 21.00 ja klo 23.00. Kyseiset rajoitukset ovat olleet käytössä kesästä 2004 lähtien.
Viestintäviraston selvitys perustuu keväällä 2007 lasten vanhemmille tehtyyn kyselyyn. Tutkimuksessa kartoitettiin television ikärajamerkintöjen ja aikarajoitusten toimivuutta. Viestintävirasto pyysi lausunnot kyselyn tueksi K13-luokiteltujen ohjelmien merkitsemisestä ja esittämisajasta myös mediakasvatuksen ja lastensuojelun asiantuntijoilta.
Virasto katsoo, että televisioyhtiöiden tekemät uudistukset ovat tässä vaiheessa riittäviä. Haitallisten ohjelmien ikärajoja aiotaan kuitenkin seurata jatkossakin tutkimusten ja selvitysten avulla.
Vuoden alusta voimaan tullutta sopimusta sovelletaan kaikilla suomalaisilla TV-kanavilla.

Lähde:
Digitoday

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.