IFPI haluaisi suodattaa internet-liikennettä

Kaarlo Räihä
27. joulukuuta, 2007 16:14

Äänitealan etuja ajava International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) on ehdottanut Euroopan parlamentille keinoja, joiden avulla musiikin luvaton kopiointi saataisiin kuriin internetissä.
IFPI:n toiveena on koko Euroopan kattava internet-liikenteen valvonta ja suodatus, jossa internet-operaattorit pakotettaisiin näihin toimiin lain voimalla. IFPI:n mielestä internet-operaattorit poistavat kyllä heidän palvelimillaan olevan sisällön, joka rikkoo tekijänoikeuksia, mutta asiakkaiden harrastamaan luvattomaan tiedostojen kopiointiin operaattorit eivät puutu.
IFPI:n mukaan internet-operaattoreilla olisi kuitenkin keinot tarkkailla käyttäjien liikennöintiä ja tarvittaessa puuttua siihen, sillä IFPI:n tiedotteen mukaan asia on verrattavissa roskapostin suodatukseen tai P2P-liikenteen hidastamiseen, jota internet-operaattorit ovat harrastaneet jo pidemmän aikaa.
IFPI:n on neuvonut tiedotteessaan kolme keinoa, joiden avulla tekijänoikeusloukkauksia saadaan pienennettyä. Ensimmäinen keino on suodatus, jossa kaikista siirrettävistä audiotiedostoista tehdään digitaalinen sormenjälki, jota verrataan olemassa olevaan tietokantaan. Jos sormenjälki löytyy tietokannasta ja se osoittautuu tekijänoikeudella suojatuksi audiotiedostoksi, niin tiedoston siirtäminen estetään.
Toisena keinona tarjotaan tietyn P2P-protokollan liikennöinnin estämistä kokonaan. IFPI:n tiedotteen mukaan nämä protokollat voisi valita niiden P2P-verkkojen mukaan, joissa harrastetaan pääsääntöisesti luvatonta tiedostojen kopiointia ja joissa ei ole erikseen tekniikoita tekijänoikeuksien suojelemiseksi.
Kolmas keino on internet-liikenteen estäminen palvelimille, joista voi ladata luvatta tekijänoikeudella suojattua materiaalia. IFPI tarkoittaa tällä mm. Aasiassa sijaitsevia palvelimia
IFPI uskoo, että näiden keinojen avulla luvatonta lataamista saadaan vähennettyä, mutta tiedotteessa mainitaan myös, ettei luvatonta kopiointia saada kuriin pelkillä teknologisilla pakotteilla.
Lähteet:
EFF (PDF)
P2P Blog

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.