TeraDisc DVD -levyjä esitellään CES-messuilla

Kaarlo Räihä
22. joulukuuta, 2007 18:20

Israelilainen Mempile Inc. esitteli aiemmin tänä vuonna uusia optisia TeraDisc DVD -levyjä, joiden tallennuskapasiteeksi luvattiin jopa 1 000 gigatavua.
Nyt Mempile on ilmoittanut esittelevänsä tekniikkaa tulevilla CES-messuilla. Vaikka yhtiön on tarkoitus esitellä 500 gigatavun tallennuskapasiteetilla varustettuja levyjä ja asemia messuilla, voidaan lopullisia tuotteita odottaa markkinoille vasta vuonna 2011. Tuolloin yksittäisen aseman hinta asettunee 3000-4000 dollarin väliin ja yhdestä 700 gigatavun levystä täytyy pulittaa noin 30 dollaria.
TeraDisc DVD -levyt eroavat monessa suhteessa nykyisistä HD DVD, Blu-ray ja DVD-levyistä. Ne koostuvat jopa 200 tallennuskerroksesta, joista kuhunkin voi tallentaa dataa noin viiden gigatavun verran. Lukemiseen ja kirjoittamiseen käytetään kahta laseria, joista ensimmäinen etsii levyltä oikean kohdan ja toinen lukee tai kirjoittaa levylle. Data tallennetaan levyille molekyylitasolla vaihtamalla molekyylin väriä ja levyissä ei ole heijastavaa pintaa, kuten monissa muissa optisissa medioista. Mempilen markkinoinnista vastaavan Beth Erez mukaan heijastamisen käyttäminen optisissa levyissä heikentää signaalia ja lisää siihen kohinaa, joten paras lopputulos saadaan kokonaan läpikuultavilla medioilla.
Suurelle tallennuskapasiteetille on tilausta varsinkin kaupalliselta puolelta, mutta Coughlin Associatesin analyytikko Tom Coughlin uskoo vastaavien levyjen yleistyvän myös kodeissa, sillä levyille voidaan tallentaa helposti nykyistä teräväpiirtomateriaalia tarkempaa videota, jolloin levyt kiinnostavat tulevaisuudessa ainakin elokuvastudioita teräväpiirtoelokuvien myyntimediana.
Mempile on lupaillut myös viiden teratavun tallennuskapasiteetilla varustettua levyjä tulevaisuudessa.

Lähde:
Computerworld

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.