Musiikkipuhelimille ja kiintolevyille ei hyvitysmaksua

Lauri Jämsä
21. joulukuuta, 2007 23:59

Hyvitysmaksut sekä niiden korotus- ja laajennusehdotukset ovat puhuttaneet viime aikoina kovasti. Opetusministeriö on vahvistanut tänään uudet, vuodelle 2008 voimassa olevat, yksityisen kopioinnin hyvitysmaksusäädökset.
Paljon kuohuttanut hyvitysmaksujen laajentaminen musiikkikännyköihin ja tietokoneen kiintolevyihin ei toteutunut vielä ensi vuodelle. Muutenkin maksut pysyivät suunnilleen ennallaan. Blu-ray- ja HD DVD -aihiot olivat ainoita uusien maksujen saajia. Tekijänoikeusjärjestöt pettyivät opetusministeriön päätökseen.
Vaikka musiikkipuhelimia saa myydä edelleen hyvitysmaksutta, korotettiin entistä isompien, yli 250 gigatavun muistilla varustettujen MP3- ja videosoittimien suurinta hyvitysmaksua 18 eurosta 21 euroon. Tiedote on nähtävillä Hyvitysmaksu-sivustolla (PDF).
Hallitusneuvos Jorma Waldén Opetusministeriöstä kertoi, että ei osaa sanoa yksiselitteistä syytä sille, miksi maksua ei laajennettu. Tekijänoikeusjärjestöt ovat toivoneet jo monta vuotta, että hyvitysmaksu liitettäisiin osaksi musiikkipuhelimien ja kiintolevyjen myyntihintaa.
Ennestään hyvitysmaksun piiriin kuuluvat analogiset ääni- ja kuvanauhat sekä digitaaliset tallennusaihiot, kuten CD-, DVD- ja MiniDisc-levyt. Maksu koskee myös kiinteällä muistilla varustettuja video- ja audiotallentimia sekä digisovittimia.
Lain mukaan hyvitysmaksulla hyvitetään yksityistä laillista kopiointia. Noin 11 miljoonan euron vuosittaisilla tuloilla tuetaan kotimaisia artisteja. Hyvitysmaksua on peritty Suomessa vuodesta 1984 lähtien. Tekijänoikeuslain mukaan hyvitysmaksun suuruudesta ja varojen käytöstä päättää opetusministeriö. Nyt annettu päätös on voimassa vuoden 2008, jonka jälkeen asiasta neuvotellaan uudelleen.

Lähteet:
Tietokone
Hyvitysmaksu

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.