TorrentSpy hävisi oikeudessa MPAA:lle

Kaarlo Räihä
19. joulukuuta, 2007 12:39

BitTorrent-hakukonetta pyörittävän TorrentSpy-sivuston ja elokuvateollisuuden etuja ajavan MPAA:n välinen oikeusjuttu on nyt päättynyt MPAA:n kannalta voitokkaasti. Los Angelesin tuomioistuin ei varsinaisesti ottanut päätöksessään kantaa mahdollisiin tekijänoikeusrikoksiin, vaan jutun käsitteleminen lopetettiin ja TorrentSpyn todettiin syylliseksi johtuen sen harrastamasta todisteiden hävittämisestä ja piilottelemisesta.
Oikeuden mukaan TorrentSpy mm. poisti keskustelualueiltaan viestejä ja tuhosi tietoja sivustoa käyttäneiden vierailijoiden käyttämistä IP-osoitteista. Oikeus totesi päätöksessään, että jutun käsittelyn lopettamista ja syyllisyyden toteamista tällä tavoin käytetään harvoin, mutta tässä tilanteessa se oli oikeutettua, koska ilman todisteita tapauksen käsittely ei voinut jatkua.
TorrentSpyn perustaja Justin Bunnell aikoo valittaa oikeuden päätöksestä ja Bunnellin mukaan nyt annettu tuomio ei todista sitä, että TorrentSpy olisi rikkonut tekijänoikeuksia. TorrentSpyn asianajaja Ira Rothken piti päätöstä julmana ja vanhanaikaisena. Rothken ei myöskään usko, että sivuston ylläpitäjät olisivat tahallaan poistaneet tietoja ja Rothken mukaan osalla toimista suojattiin käyttäjien yksityisyyttä.
MPAA haastoi viime vuoden alkupuolella useita P2P-sivustoja ja hakukoneita oikeuteen, koska sen mielestä kyseiset sivustot rikkovat tekijänoikeuksia. MPAA:n John Malcolm oli mielissään oikeuden päätöksestä ja hänen mukaansa TorrentSpyn ja vastaavien sivustojen ainoa tarkoitus on auttaa tekijänoikeudella suojatun sisällön luvattomassa levittämisessä. Malcolmin mukaan oikeus ymmärsi myös sen, että sivuston ylläpitäjät tuhosivat todisteita, koska he tiesivät todisteiden kääntyvän heitä vastaan oikeudessa.
Jos TorrentSpy ei pysty muuttamaan tuomiota korkeammissa oikeusasteissa, joutuu se maksamaan MPAA:lle korvauksia, joiden suuruudesta osapuolet neuvottelevat tulevaisuudesta.
Lähteet:
CNET News
ITviikko
Piraattiliitto
TorrentFreak

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.