Toimitusjohtajalle iso lasku luvattomien ohjelmakopioiden käytöstä

Kaarlo Räihä
19. joulukuuta, 2007 13:31

Suomalaisissa yrityksessä luvattomien ohjelmakopioiden käyttöä tulee ilmi vuosittain ja nyt pirkanmaalaisen yrityksen toimitusjohtaja on tuomittu maksamaan sekä sakkoja että korvauksia, koska hänen johtamansa yritys käytti vuosien 2001-2004 välisenä aikana luvattomia kopioita ohjelmista.
Oikeuden mukaan yrityksen käyttämille tietokoneille oli asennettu 31 kopiota Microsoftin, Adoben ja Macromedian ohjelmista, joihin yrityksellä ei ollut lisenssejä. Toimitusjohtajan valitseminen maksumieheksi johtuu siitä, että hän oli hyväksynyt ja määrännyt laittomat asennukset ja tämän lisäksi yritys on yrityssaneerauksessa, joten yritykseltä korvauksien saaminen voisi osoittautua mahdottomaksi.
Toimitusjohtaja joutuu maksamaan Business Software Alliancelle (BSA) noin 18 000 euron edestä hyvityksiä käytetyistä ohjelmista ja tämän lisäksi mies joutuu maksamaan vahingonkorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja noin 10 000 euron edestä. Toimitusjohtaja tuomittiin myös 40 päiväsakkoon.
Asianajotoimisto Susiluoto Oy:n Olli Poutun mukaan vastuu yrityksen käyttämien ohjelmien laillisuudesta kuuluu viime kädessä aina yrityksen toimitusjohtajalle. "Asian opetus lienee se, että yritykset eivät itsessään ole sellaisia tahoja, jotka tekevät tekijänoikeusloukkauksia, vaan kyllä tekijöinä ovat yrityksessä toimivat ihmiset" kertoi Pouttu ITviikolle.
BSA:n arvioiden mukaan kolmannes suomalaisten yritysten käyttämistä ohjelmistoista on laittomia.
Lähteet:
ITviikko
Tietokone

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.