Elokuvien luvaton lataaminen yleistä Etelä-Koreassa

Kaarlo Räihä
18. joulukuuta, 2007 15:44

Tekijänoikeudella suojatun sisällön luvaton lataaminen on suosittua varsinkin länsimaissa. Luvatonta lataamista tapahtuu myös muualla ja uuden tutkimuksen mukaan elokuvien luvaton lataaminen on erityisen suosittua Etelä-Koreassa.
Tutkimuksen mukaan lähes puolet eteläkorealaisista lataa tekijänoikeudella suojatun elokuvan verkosta vähintään kerran viikossa. Korealaisten elokuvien kehitystä auttava Korean Film Council haastatteli tutkimusta varten 2 358 paikallista internetin käyttäjää, joiden ikähaarukka oli 15-49 vuoden välissä. Näistä 47,3 prosenttia ilmoitti ladanneensa elokuvia tiedostonjakopalveluiden avulla ja tyypillinen haastateltava latasi vuoden aikana noin 55 elokuvaa.
Kolmasosan mukaan tärkein syy luvattomalle lataamiselle on hinta. Toinen suosittu syy on mukavuus, sillä ladatut elokuvat voi katsella silloin kuin itse haluaa.
Kyselyn mukaan lähes puolet vastaajista lopettaisi luvattoman lataamisen, jos asiaa vahdittaisiin viranomaisten puolelta tarkemmin ja rangaistukset olisivat kovempia. Suurin osa lataajista siirtyisi tässä tapauksessa katsomaan elokuvia elokuvateattereihin, mutta noin 16 prosenttia vastaajista siirtyisi tässä tapauksessa laillisten latauspalveluiden käyttäjiksi.
Suurin hidaste elokuvien lataushalukkuudelle on sen vaikeus, sillä 28 prosenttia vastaajista sanoi, että he eivät lataa elokuvia, koska se on liian hankalaa. 18,3 prosenttia vastaajista oli huolissaan mahdollisista tietokoneviruksista, joiden takia luvatonta lataaminen jätettiin väliin. Vain 12 prosenttia vastaajista ei halunnut rikkoa tekijänoikeuksia, jonka vuoksi myös elokuvien luvaton lataaminen ei kiinnostanut heitä.
Aiemmin tänä vuonna Yhdysvallat ja Etelä-Korea pääsivät sopuun vapaakauppasopimuksesta, jonka myötä myös tekijänoikeuksien valvontaa kiristettiin mm. luomalla tekijänoikeusloukkauksia valvova ryhmä, joka voi tarvittaessa sulkea tekijänoikeudella suojattua materiaalia jakavat internet-sivustot.
Lähteet:
CdrInfo
Korea Times

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.