Gramex hävisi 160 000 euroa

Lauri Jämsä
5. joulukuuta, 2007 7:58

Esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien tekijänoikeusjärjestö Gramex on määrätty palauttamaan Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:lle jo maksettuja tekijänoikeuskorvauksia 160 000 euron edestä.
Päätös johtaa juurensa MaRan ja Gramexin vuosina 1991-1995 radion ja television kautta esitetyn musiikin esityskorvauskiistasta. Päätöksen tekijänkorvausmaksujen palauttamisesta tekivät Helsingin käräjäoikeus ja hovioikeus, jotka tuomitsivat Gramexin palauttamaan hotelleille ja ravintoloille jo maksettuja esityskorvauksia.
Sodassa nähtiin jo vuonna 2002 oikeudenkäynti, jossa korkein oikeus teki ensimmäisen ratkaisunsa, mutta neuvottelut päättyivät kuitenkin myöhemmin tuloksettomina. Tällä kertaa käräjäoikeus ja hovioikeus katsoivat, että kiista on johtanut yritykset kohtuuttomaan lopputulokseen ja määräsi Gramexin palauttamaan maksuja 160 000 euron edestä. Kauppalehti kertoo päätöksen tulleen nyt lainvoimaiseksi.
MaRalla kerrotaan olevan valtakirja 130 ravintola- ja hotelliyritykseltä 250 000 euron esityskorvausten palautuksia varten, minkä lainvoimainen tuomio nyt käynnistää. Tekijänoikeusjärjestö Gramex on kertonut aikovansa palauttaa vaaditut korvaukset välittömästi.
MaRan hotelli- ja ravintolayritykset ovat riidoissa myös Teoston kanssa uusien hinnankorotusten kohtuuttomuuden takia. Asiaa käsittelee parhaillaan Helsingin käräjäoikeus.

Lähde:
Kauppalehti

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.