Osta maksukanava, niin TV-lupatarkastajat koputtavat oveesi?

Lauri Jämsä
29. marraskuuta, 2007 8:12

Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jungnerin mukaan maksullisten televisiokanavien käyttäjätietojen luovuttaminen helpottaisi TV-lupatarkastajien työtä.
Maksamattomien televisiolupamaksujen takia YLE on ilmoittanut menettävänsä vuosittain noin 40 miljoonaa euroa. Viestintävirasto kertoo, että noin 10 prosenttia suomalaisista on jättänyt lupamaksunsa maksamatta. Tämä tekee nopean laskutoimituksen jälkeen noin 200 000 kotitaloutta.
Jungner kertoi, että hän kiristäisi lupamaksujen valvontaa avaamalla maksullisten televisiokanavien käyttäjärekisterit, jolloin televisiolupamaksua voitaisiin periä paljon helpommin.
"Jos nämä maksullisten TV-kanavien asiakkaat, joita on satojatuhansia, jos kaikki nämä rekisterit avattaisiin näille tv-luvan tarkastajille, niin se olisi pieni suuri toimi, jolla nopeasti saataisiin tätä valvontaa tiukennettua. Tuo olisi hyvä, teknisesti helppo, yksinkertainen ja reilu tapa hoitaa tämä asia kuntoon", kertoo Jungner YLE:n verkkosivuilla.
"Viime kädessä on kysymys siitä, että luvatta katsovat ikään kuin siipeilevät näiden lupaa maksavien kustannuksella. Tämä on jotain sellaista, jolle on ehdottomasti saatava loppu."
"Mikäli kaikki maksaisivat vuosittain lupamaksunsa, niin voitaisiin alkaa puhua säästöjen sijaan sisällöstä", hän lisää.
Liikenne- ja viestintäministeri Suvi Lindénin mukaan tietosuojalaki kuitenkin estää asiakasrekistereiden avaamisen.
"Se varmaan olisi prosessina ihan kohtuullinen. Jos maksutelevision on itselleen tilannut, niin voi olettaa, että silloin pitäisi myös television maksuasiat olla kunnossa. Mutta käsittääkseni nykyinen tietosuojalaki ei mahdollista tälläistä rekisterien vertausta. Varmasti asia selvitetään juurta jaksaen ja katsotaan mitä on tehtävissä", Lindén sanoo.

Lähteet:
YLE
MTV3

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.