Suomalaisilla kopioinnin säännöt hukassa

Lauri Jämsä
28. marraskuuta, 2007 11:45

Kolmannes tietokoneen käyttäjistä ei tunne yksityistä kopiointia koskevia sääntöjä. Näin kertoo ainakin tekijänoikeusjärjestöjen teettämä kysely ihmisten kopiointitottumuksista.
Osan ihmisistä kerrotaan luulevan, että kaikkea saa kopioida vapaasti kenelle vaan. Yksi kymmenestä suomalaisesta ei taas tiedä, että he saavat tehdä muutamia kopioita omaan ja läheistensä käyttöön. IRC-Gallerian käyttäjille tehty testi osoittaa, että sääntöjen vaillinainen tuntemus on yllättävän yleistä. Asiakaskuntana sivuston käyttäjät kuuluvat internetin aktiivisimpiin käyttäjiin.
"Tekijänoikeus koetaan epäoikeudenmukaisena koska ihmiset eivät tunne lain käyttäjille suomia oikeuksia", kertoo tutkija Herkko Hietanen. "Moni luuli sallitun toiminnan olevan kiellettyä."
Hietanen kertoo myös, että ääniteollisuus on jostain kumman syystä ruokkinut vääriä kuvitelmia antamalla omituisia lausuntoja. Ne antavat hänen mukaansa ristiriitaisen kuvan tekijänoikeuden rajoituksista.
"Tuottajilla on omat syynsä sopan hämmennykseen. Ehkä he ajattelevat että jokainen yksityinen kopio on heidän myynnistään pois. Oikeudenomistajilla on kuitenkin velvollisuus tiedottaa myös käyttäjien oikeuksista mikäli tiedotus tapahtuu julkisella rahalla", hän selvittää.
Tutkimuksessa haettiin informaatiota siitä, että kuinka paljon ihmiset ylipäätään harrastavat yksityistä kopiointia. Tietoa haettiin myös erityisesti siitä, minkälaisille massamuisteille tehtyjä kopioita tallennetaan.

Lähde:
Digitoday

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.