Ranskassa luvaton lataaminen pistetään kuriin

Kaarlo Räihä
25. marraskuuta, 2007 16:27

Tekijänoikeuksin valvonta internetissä on todella hankalaa ja mediajätit ovat jo pidemmän aikaa vaatineet toimia eri maiden hallituksilta ja internet-operaattoreilta, jotta tekijänoikeudella suojattujen tiedostojen levittäminen internetissä saataisiin kuriin.
Nyt mediajätit ovat askeleen lähempänä tätä päämääräänsä, sillä Ranskassa suunnitellaan järeää muutosta tekijänoikeuksien valvontaan. Ranskaan on tarkoitus perustaa uusi järjestö, jonka tehtävänä on löytää tekijänoikeusrikkeitä internetissä tekevät henkilöt. Järjestö tulee toimimaan yhteistyössä mediajättien ja internet-operaattoreiden kanssa.
Suunnitelman mukaan internet-operaattorit keräävät tietoja asiakkaidensa toimista, jotka sitten toimitetaan uuden järjestön seulottavaksi. Järjestö ilmoittaa mahdolliset löytönsä internet-operaattoreille, jotka sitten huomauttavat asiakastaan. Jos asiakas jatkaa vastaavaa toimintaa, voidaan hänen internet-yhteytensä sulkea kokonaan. Järjestön toimintaa tulee valvomaan tuomari, jonka tehtävänä on estää mahdolliset järjestelmän väärinkäytökset.
Uuden suunnitelman puolesta puhuvat mediajätit ja Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy, jonka mukaan uusi suunnitelma pelastaa kulttuurin uhkaavalta tuholta. Sarkozy ei halua, että internetistä tulee uusi "villi länsi", jossa lainsuojattomat voivat riehua vapaasti.
Järjestelmän toteutuessa myös mediajätit ovat luvanneet löysentää kuluttajiin kohdistuvia rajoitteita, joiden myötä markkinoille pitäisi tulla enemmän DRM-vapaata musiikkia ja elokuvien pitäisi päätyä DVD-levitykseen aikaisempaa nopeammin.
"Kyseessä on toistaiseksi tärkein aloite, jonka me olemme nähneet taistelussa internet-piratismia vastaan" kommentoi IFPI:n johtaja John Kennedy. Kennedy mukaan Sarkozy on todella ymmärtänyt kuinka tärkeä rooli mediateollisuudella on länsimaiden taloudessa. Kennedy uskoo uudistuksen vaikuttavan positiivisesti Ranskan ääniteteollisuuteen ja musiikin ystäviin.
Kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä optimistisia tilanteen suhteen ja mm. kuluttajajärjestö UFC Que Choisir on ilmoittanut uudistuksen olevan vain haitaksi taloudelle ja se voi myös vaarantaa ihmisten kansalaisoikeuksia. Nykyisellään Ranskassa voi saada kolmen vuoden vankeusrangaistuksen luvattomasta lataamisesta, joka on UFC Que Choisirin edustajan mukaan aivan riittävä rangaistus.
Tällä hetkellä uudistuksen takana seisovat tahot ovat keränneet listoja uudistusta kannattavista tahoista ja Ranskan hallituksen käsittelyyn asia tulee mahdollisesti ensi keväänä.
Lähteet:
BBC News
Guardian
Piraattiliitto

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.