Puhelimien hyvitysmaksut puhuttavat

Lauri Jämsä
23. marraskuuta, 2007 15:45

Matkapuhelinvalmistaja Nokia kertoo, että matkapuhelimille tekijänoikeusjärjestöjen suunnittelema kasettimaksu ei olisi välttämättä oikeudenmukainen ratkaisu. Tekijänoikeusjärjestöt ovat ehdottaneet hyvitysmaksua sellaisten matkapuhelimien hankintahintaan, joilla voi tallentaa tekijänoikeudella suojattua materiaalia.
"Oletus, että puhelimien muistia käytetään vain oikeudettomasti hankitun kaupallisen sisällön tallettamiseen on liian yksinkertainen", kommentoi Nokian multimediatoimialan viestintäjohtaja Kari Tuutti.
"Eihän kasettimaksua ole tietokoneissakaan. Kasettimaksu on hyvin vanhanaikainen. Se ei ole oikeudenmukainen kuluttajalle", Tuutti tilittää.
Nokian mielestä uusimmissa älypuhelimissa on lukuisia ominaisuuksia, jotka tekevät niistä multimediatietokoneita. Yrityksen tekemien kuluttajatutkimusten mukaan puhelinten muistia käytetään paljon muun muassa videopätkien, valokuvien ja podcast-tiedostojen tallentamiseen.
Tekijänoikeusjärjestöt eivät kuitenkaan ehdota kasettimaksuna tunnetun hyvitysmaksun sisällyttämistä sellaisiin matkapuhelimiin, joissa ei ole musiikin tallennusmahdollisuutta.
Tuutin mielestä tekijänoikeusmaksut ovat kaikesta huolimatta kuitenkin hyvä asia. "Meidän mielestä on tärkeää, että oikeudenomistajien edut turvataan digitaalisessa maailmassa", hän kertoo.
Hyvitysmaksun ideana on kompensoida yksityiseen käyttöön tehtävän musiikkikopioinnin haittavaikutuksia oikeudenhaltijoiden kukkaroille.

Lähde:
Digitoday

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.