Hovioikeus piti Finreactor-jutun tuomion samana

Kaarlo Räihä
22. marraskuuta, 2007 18:13

Finreactor-jutun ensimmäiset tuomiot annettiin käräjäoikeudessa viime vuoden puolella, jonka jälkeen useista tuomioista valitettiin hovioikeuteen.
Nyt juttujen käsittely hovioikeudessa on päätynyt yhden jutun osalta, sillä Kouvolan hovioikeus on päättänyt hylätä ruokolahtelaisen miehen tekemän valituksen tuomiostaan. Imatran käräjäoikeus tuomitsi miehen viime syksynä sakkoihin ja lähes 11 000 euron vahingonkorvauksiin tekijänoikeusrikkomuksista.
Tuomittu vaati hovioikeudessa sekä syytteiden että korvausten hylkäämistä. Tuomitun mukaan hän ei ollut toiminnallaan saattanut kyseistä tietokoneohjelmaa yleisön saataville, eikä hän täten ollut vastuussa muiden Finreactor-käyttäjien tekemästä tiedoston jakelusta. Tuomittu myönsi laittaneensa kyseisen .torrent-tiedoston Finreactorin tracker-palvelimelle, mutta hän ei omien sanojensa mukaan jakanut itse ohjelmistoa Torrent-ohjelman avulla.
Hovioikeus kuuli jutun yhteydessä KRP:n teknistä asiantuntijaa sekä tuomitun omaa todistajaa. Hovioikeus ei kuitenkaan pitänyt tuomitun selitystä uskottavana, koska oikeuden mielestä kyseinen toiminta olisi ollut vastoin vertaisverkon toiminta-ajatusta. Oikeuden mukaan mies oli jakanut luvatta ohjelmiston ainakin yhdelle toiselle trackerin käyttäjälle ja täten hän on myös vastuussa kaikista kyseisen teoksen latauksista.
Tuomitun lisäksi käräjäoikeuden tuomiosta valitti syyttäjä, joka vaati miehen tuomitsemista tekijänoikeusrikoksesta. Hovioikeuden mielestä tekijänoikeusrikoksen tunnusmerkit eivät kuitenkaan täyttyneet vuonna 2004 voimassa olleen tekijänoikeuslain mukaan, joka käytetään tapauksen käsittelyssä, koska tapaukseen liittyvät rikkomukset tapahtuivat vuoden 2004 aikana.
Aiemman tuomionsa lisäksi tuomittu joutuu maksamaan 4 240 euron edestä vastapuolen oikeudenkäyntikuluja.
Lähteet:
ITviikko
Piraattiliitto
Tietokone
TTVK

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.