Euroopan komissio rankaisi kasettikartellia miljoonasakoilla

Kaarlo Räihä
21. marraskuuta, 2007 18:07

Euroopan komissio on määrännyt Sonyn, Fujin ja Maxellin maksamaan yhteensä lähes 75 miljoonan euron sakot videonauhojen hintakartellista.
Euroopan komission mukaan kyseiset yritykset päättivät yhdessä videonauhojen myyntihintoja vuosien 1999-2002 välisenä aikana. Yritysten edustajat tapasivat toisensa tänä aikana yhteensä 11 kertaa ja tapaamisten tarkoitus oli pitää huolta siitä, että videonauhojen yleinen hintataso saadaan pidettyä tietyllä tasolla.
Tuohon aikaan Sony, Fuji ja Maxell myivät yhteensä yli 85 prosenttia kaikista videonauhoista maailmalla. Euroopan komission syynissä olivat ammattikäyttöön tarkoitetut Betacam SP- ja Digital Betacam -videonauhat.
Eniten sakkoja saa maksettavakseen Sony, joka joutuu pulittamaan komissiolle 47,2 miljoonaa euroa. Fujille sakkoja tuli 13,2 miljoonaa euroa ja Maxellille vastaavasti 14,4 miljoonaa euroa. Sonyn sakkoja nostettiin, koska Sony ei suostunut yhteistyöhön Euroopan komission tutkijoiden kanssa tutkinnan aikana. Fujin ja Maxellin summia puolestaan laskettiin yritysten tekemän yhteistyön vuoksi.
Tapauksen käsittely ei edennyt erityisen vauhdikkaasti, sillä ratsiat Sonyn, Fujin ja Maxellin tiloihin tehtiin vuoden 2002 toukokuussa. Sonyn osalta tilanne ei mennyt aivan mallikkaasti, sillä eräs yrityksen työntekijöistä tuhosi ratsian alettua juttuun liittyviä dokumentteja ja toinen työntekijä ei suostunut puhumaan tapauksesta tutkijoiden kanssa.
Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Euroopan komissio antoi sakkoja uuden linjan mukaan, joka tuli voimaan viime vuonna. Uuden linjan myötä kartellitoiminnasta saatavat sakot ja tuomiot ovat aiempaa kovempia.
"Tämä päätös lähettää kaksi varoitusta niille yrityksille, jotka harrastavat kartellitoimintaa: Ensimmäiseksi, Euroopan komissio voi tehokkaasti tutkia ja syyttää kartellissa mukana olevia yrityksiä. Toiseksi, tutkinnan hankaloittaminen johtaa ankariin rangaistuksiin" kommentoi kilpailukomissaari Neelie Kroes.
Lähteet:
CNN
Digitoday

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.