YouTube tarjoaa pian teräväpiirtovideoita

Kaarlo Räihä
16. marraskuuta, 2007 12:06

Suosittu YouTube-sivusto aikoo pian tarjoilla sivuston käyttäjille mahdollisuuden teräväpiirtovideoiden katseluun. Asiasta kertoi NewTeeVee-konferenssissa puhunut YouTuben toisena perustajana tunnettu Steve Chen, joka vihjaili uuden ominaisuuden ilmestyvän palveluun seuraavan kolmen kuukauden sisällä.
Huhuja YouTuben tarjoamista teräväpiirtovideoista on liikkunut jo pidemmän aikaa, mutta ensimmäinen konkreettinen todiste asiasta tuli viime viikolla, kun YouTube lanseerasi uuden ohjelman, jonka avulla palvelun käyttäjät pystyvät lähettämään YouTubeen kerralla useampia videoita. Kyseisellä ohjelmalla palveluun voi nyt myös lähettää videotiedostoja, joiden tiedostokoko on maksimissaan yhden gigatavun verran. Tämän uudistuksen myötä teräväpiirtovideoiden lähettäminen YouTubeen helpottuu huomattavasti.
Aiemmin rajoitus palveluun lähetettävän videotiedoston koolle oli sata megatavua. Voimassa on kuitenkin edelleen rajoitus videotiedoston kestosta, jonka vuoksi palveluun ei voi lähettää kymmentä minuuttia pidempiä videoita.
Uuden sisällön lisäksi myös osa YouTuben nykyisestä sisällöstä tullaan näkemään suuremmalla resoluutiolla, sillä YouTube on säilönyt kaikki palveluun lähetetyt videot alkuperäisessä formaatissaan, jolloin suuremmalla resoluutiolla tallennetut videot voidaan esittää aikaisempaa paremmin uudistuksen myötä.
YouTube ei ole täsmentänyt uudistuksen tarkempia yksityiskohtia, joten toistaiseksi ei ole tietoa siitä, että aikooko YouTube hyödyntää Adoben uuden Flash Player -ohjelmiston H.264/MPEG-4 AVC -tukea teräväpiirtovideoiden kanssa. Tällöin katsojalle siirrettävän datan määrää saataisiin pienennettyä verrattuna nykyisiin tekniikoihin ja teräväpiirtovideoiden sujuva katsominen olisi mahdollista mahdollisimman monelle kuluttajalle.
Tällä hetkellä YouTube työskentelee käyttäjän internet-yhteyden tiedonsiirtonopeuden tunnistavan tekniikan kimpussa, jonka avulla YouTuben käyttäjä näkee automaattisesti omalle internet-yhteydelleen sopivan version videosta.
Lähteet:
TechCrunch
WebProNews

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.