Toshiban 51 gigatavun HD DVD hyväksyttiin

Lauri Jämsä
16. marraskuuta, 2007 17:56

DVD Forumin raportoidaan viimein hyväksyneen Toshiban kehittelemän kolmikerroksisen HD DVD -formaatin.
Maailmalla raportoitiin jo muutama kuukausi sitten virheellisesti DVD Forumin hyväksyneen kyseisen formaatin. Väärinkäsitys oikaistiin hieman myöhemmin ja hyväksyntä jäi vielä tuonnemmaksi. Nyt DVD Forum on antanut hyväksyntänsä kyseisen tallenneformaatin kaupallistamiselle.
Toshiba esitteli ensimmäisen kerran 51 gigatavun HD DVD -levyään CES-messuilla tammikuussa 2007. Levylle on saatu puristettua 17 gigatavua tietoa per kerros, ja mikä parasta, yhtiön mukaan kolmikerroksisen levyn valmistuskustannukset eivät ole juurikaan suuremmat, kuin tavallisella kaksikerroksisella levyllä. Normaalin HD DVD -levyn yhdelle kerrokselle mahtuu 15 gigatavua tietoa Blu-ray-formaatin yltäessä 25 gigatavuun kerrosta kohden.
Nähtäväksi jää, että milloin Toshiba saa levynsä markkinoille. Ongelmia voi myös aiheuttaa se seikka, että saadaanko kaikkia nykyisiä HD DVD -soittimia toistamaan uusia suuremmalla tallennuskapasiteetilla varustettuja levyjä. Luultavasti ei saada.
DVD Forum käsitteli kolmikerroksisen HD DVD -levyn lisäksi toista uutta standardia, joka parantaisi tulevaisuudessa elokuvien yhteensopivuutta vanhojen DVD-soittimien kanssa. HD DVD -levyjen toiselle puolelle painettaisiin tavallinen DVD-levy, jolloin toisto onnistuisi myös vanhoilla soittimilla. Tämän formaatin odotetaan saavan hyväksyntänsä ennen vuoden loppua.

Lähteet:
The Register
Engadget

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.