Tekijänoikeusasiat pysyvät opetusministeriössä

Kaarlo Räihä
16. marraskuuta, 2007 22:05

Tekijänoikeusasioiden siirtäminen kauppa- ja teollisuusministeriön eli tulevan työ- ja elinkeinoministeriön haltuun on kokenut kovan kolauksen, kun hallitus päätti tiistaina jättää tekijänoikeuksien käsittelyn opetusministeriöön.
Hallituksen päätös harmitti erityisesti Elinkeinoelämän keskusliittoa (EK), joka on kampanjoinut voimakkaasti tekijänoikeusasioiden siirtämisen puolesta. "Tämä ei ole maailmanloppu, mutta olemme pettyneitä, että tilaisuutta luoda vahva IPR-asioiden hallinto ei käytetty hyväksi" kommentoi EK:n johtava asiantuntija Tytti Peltonen. EK:n lisäksi muutosta kannattivat monet yrityksen, joille olisi helpompaa, että tekijän- ja teollisoikeudet käsiteltäisiin yhdessä ja samassa paikassa.
Monet yritykset pelkäävät, ettei opetusministeriö kykene huomioimaan mm. digitaalitekniikan aiheuttamia muutoksia, joka saattaa aiheuttaa yrityksille ongelmia tulevaisuudessa.
Muutosta vastustaneet tekijänoikeusjärjestöt olivat puolestaan helpottuneita kuulleessaan, että tekijänoikeusasiat pysyvät edelleen opetusministeriöllä. "Onnittelemme päättäjiä oikeasta ratkaisusta" sanoi Teoston viestintäjohtaja Satu Kaarenoja.
Tekijänoikeusjärjestöjen lisäksi muutosta vastaan kampanjoivat useat taiteilijat, jotka mm. keräsivät adressin muutosta vastaan. Monet taiteilijat pelkäsivät tilannetta, jossa kauppa- ja teollisuusministeriö noudattaa yritysten tahtoa ja unohtaa täten taiteilijoiden oikeudet kokonaan.
Ensimmäisen kerran tekijänoikeusasioiden mahdollista siirtoa pois opetusministeriöstä pohdittiin keväällä, kun uusi hallitus ilmoitti selvittävänsä, mikä olisi oikea paikka tekijänoikeusasioille.
Lähteet:
HS
Taloussanomat

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.