"Kännykkä voisi viedä kuvan televisiosta"

Lauri Jämsä
15. marraskuuta, 2007 9:30

Euroopan yleisradioliitto (EBU) varoittelee tulevaisuudesta -- kännykkä voi hiljentää televisiosta kuvan ja äänen. Genevessä puhunut EBU:n tekninen johtaja Lieven Vermaele visioi Euroopan unionin komission äsken esittämän teleuudistuksen romuttavan toteutuessaan koko Euroopan televisioliikenteen.
Keskustelu lähti liikkeelle Euroopan komission päätöksestä esittää yleisradioyhtiöiden käyttämien lähetyskanavien avaamista matkapuhelinliikenteelle.
"Tämä häiritsisi suuresti televisiolähetyksiä. Ongelma on matkapuhelinliikenteen kaksikanavaisuus, eli ei vain vastaanotto vaan myös lähettäminen, mikä veisi digitaalisesta televisiosta kuvan ja äänen. Se mitätöisi myös suuret investoinnit, joita eri maat ovat tehneet digitelevisioon", Vermaele sanoi.
Taloussanomille Vermaele kertoi, että TV-liiton mukaan matkapuhelintarjoajilla on Euroopassa jo tarpeeksi lähetyskanavia, joten ne eivät edes tarvitse televisioiden taajuuksia. Lähetystilaa vapautuu, kun Euroopan maat siirtyvät analogisesta televisiosta digitaaliseen televisioon.
Eri valtioilla on erilaisia tarpeita digitaaliselle televisiolle, joten EBU:n mielestä mailla on oltava vapaus päättää yleisradion lähetyskaistojen jakamisesta ja käyttämistä omiin kansallisiin tarpeisiinsa. Esimerkkinä EBU kertoi Suomen tilanteesta, jossa lähetyksiä on kahdella kielellä.

Lähde:
Taloussanomat

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.