YLE korjaa tekstityksiä

Lauri Jämsä
13. marraskuuta, 2007 8:02

YLE on viilannut kanaviensa tekstitystekniikkaa toimivammaksi korjatakseen ihmisten raportoimia tallennus- ja katseluongelmia. Muut kanavat saivat jo päivityksensä, mutta TV2 joutuu odottamaan korjausta vielä huomiseen asti.
Kuten uutisoimme viikko sitten, Yleisradio on kertonut harkitsevansa tekstitystavan muutosta jo aiemmin. Tekstitys päätettiin jättää korjauksen jälkeenkin irralleen kuvasta, koska tällöin säilyy tekstityskielen valintamahdollisuus. Muut suomalaiset televisiokanavat käyttävät kuvaan kiinni "poltettuja" tekstityksiä.
Ennen korjausta joissain ohjelmissa tekstien ilmestymistä on jouduttu odottamaan häiritsevän kauan. Tekstityskorjaus tehtiin liittämällä tekstitystiedot niihinkin ohjelmiin, joissa tekstitystä ei oikeasti ole. Operaation avulla jokaisen digiboksin pitäisi ymmärtää näyttää ja nauhoittaa ohjelmiin kuuluvat tekstit. Valitettavasti tämäkään korjaus ei välttämättä paranna juurikaan tietokoneissa käytettävien digisovittimien tekstitysongelmia.
"Suomenkielisten kanavien tekstityksen oletuskielenä on suomi ja FST:llä ruotsi. Jos katsoja haluaa jonkun muun kielen, se täytyy vaihtaa", kertoo projektipäällikkö Irene Tommiska-Jarva.
Tallentavien digiboksien tallennusongelmien on raportoitu johtuvan siitä, että laite poimii tekstityksen vain kanavalle vaihdettaessa. Myös kyseisen ongelman luvataan poistuvan päivityksen myötä.
Katsojien ei tarvitse tehdä laitteilleen mitään säätöjä muutosten takia. YLE kertoi tekevänsä korjaukset samalla, kun Digita Oy tekee muitakin digitaalisen televisioverkon muutostöitä. Kuvassa voi esiintyä korjaustyön takia lyhyitä katkoksia huomisen aikana.

Lähde:
MTV3

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.