Britannian ja Hollannin poliisit sulkivat OiNK-sivuston

Kaarlo Räihä
23. lokakuuta, 2007 16:03

Britannian ja Hollannin poliisit ovat yhteistyössä sulkeneet OiNK-sivuston (www.OiNK.cd), joka jakeli tekijänoikeudella suojattua musiikkia sivuston käyttäjille luvatta. OiNK-sivuston käyttö oli IFPI:n mukaan maksullista ja sivuston avulla pystyi lataamaan musiikkia, jota ei ollut myynnissä vielä kaupoissa.
OiNK-sivustolla oli arvioiden mukaan noin 180 000 käyttäjää, jotka jakoivat sivuston kautta mm. musiikkia. IFPI:n mukaan OiNK-sivustolle on pelkästään tämän vuoden aikana ilmaantunut yli 60 tunnettua albumia ladattavaksi, ennen niiden kaupallista julkaisua. Sivuston kautta albumit levisivät myös moniin P2P-verkkoihin.
Britannian poliisi pidätti 24-vuotiaan miehen, jota epäillään useista tekijänoikeusrikoksista. Miehen kodin lisäksi poliisit tekivät ratsiat miehen työpaikalle ja tämän isän kotiin. Hollannin poliisi puolestaan takavarikoi sivuston palvelimet, jotka sijaitsivat Amsterdamissa.
Tapauksen varsinainen tutkinta alkoi jo kaksi vuotta sitten, kun International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) ja British Phonographic Industry (BPI) saivat vihiä sivuston olemassaolosta.
"OiNK oli keskus, jonka kautta levitettiin julkaisematonta musiikkia ilman lupaa" kommentoi Jeremy Banks, joka toimii IFPI:n piratisminvastaisen yksikön johtajana. Banksin mukaan kyse ei ollut vain muutaman henkilön harmittomasta harrastuksesta, vaan kyseessä oli kansainvälinen verkosto, joka julkaisi musiikkia internetissä ilman lupia.
Lähteet:
BBC News
Reuters

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.