Comcast jarruttaa BitTorrent-liikennettä

Kaarlo Räihä
20. lokakuuta, 2007 22:16

Yhdysvaltojen toiseksi suurin internet-operaattori Comcast on ollut pidemmän aikaa vastatuulessa BitTorrent-käyttäjien kanssa, joiden mielestä yritys haittaa tahallaan BitTorrent-liikennettä. Aiemmin yritys on kieltänyt kyseiset syytökset, mutta nyt asiaan on saatu todisteita, kun yhdysvaltalainen uutistoimisto Associated Press suoritti testejä, joiden perusteella näkyy selvästi, että Comcast häiritsee tarkoituksella BitTorrent-liikennettä.
Associated Press suoritti testaukset jakamalla raamattua BitTorrentin avulla. Testauksessa käytettiin useampaa eri tietokonetta, jotka käyttivät eri internet-operaattoreiden yhteyksiä. Associated Press huomasi, että Comcast muutti välillä BitTorrent-liikennettä siten, että toinen osapuoli sai viestin, joka lopettaa tiedonsiirron BitTorrent-ohjelmien välillä. Tämä toimenpide hidastaa liikennettä, koska BitTorrent-ohjelman pitää etsiä toinen verkon käyttäjä, jolta tiedostoa voi ladata.
Koska Comcastilla ei ole mitään keinoa selvittää siirrettävää tietoa, vaikuttaa Comcastin toiminta kaikkeen BitTorrent-liikenteeseen. BitTorrent Inc. -yrityksen johdossa toimiva Ashwin Navin vahvisti Associated Pressin tulokset. Navinin mukaan vastaavaa toimintaa harrastavat myös tietyt kanadalaiset internet-operaattorit.
Internet-liikenteen muokkaaminen ja hidastaminen ei ole tuntematon käsite myöskään Pohjois-Amerikan ulkopuolella. Erityisesti P2P-liikenne on joutunut monen internet-operaattorin silmätikuksi, jonka seurauksena P2P-ohjelmiin on ilmaantunut ominaisuuksia, joiden on tarkoitus muuttaa ohjelman liikennöintiä sillä tavalla, etteivät internet-operaattorin suojatukseen tarkoitetut laitteet tunnista sitä P2P-liikenteeksi. Tällöin P2P-liikennöinti ei hidastu, vaan internet-yhteyden käyttäjä voi nauttia normaalista tiedonsiirrosta.
Internet-operaattoreiden käyttämät tunnistamismenetelmät kehittyvät kuitenkin jatkuvasti, mutta niihin sijoitetun rahan voisi Navinin mukaan käyttää myös verkkojen parantamiseen, jolloin P2P-liikennettä ei tarvitsisi muokata tai hidastaa.
Lähteet:
Dailytech
CNET News

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.