P2P-tiedostolinkit laillisia Espanjassa

Kaarlo Räihä
19. lokakuuta, 2007 17:36

Monissa P2P-sivustoja vastaan nostetuissa oikeusjutuissa on pohdittu sitä teknistä yksityiskohtaa, onko P2P-ohjelmien käyttämien tiedostolinkkien jakaminen internet-sivuilla sallittua, jos linkin ja P2P-ohjelman avulla pystyy lataamaan tekijänoikeudella suojattua sisältöä luvattomasti.
Nyt Espanjan oikeuslaitos on ottanut kyseiseen asiaan kantaa jutussa, jossa Sharemula-sivuston ylläpitäjiä syytettiin tekijänoikeusrikoksista, koska he olivat jaelleet P2P-linkkejä sivustollaan. Madridissa annettu päätöksessä todetaan, ettei P2P-linkkien jakaminen itsessään riko tekijänoikeuksia, vaikka niiden avulla saisi ladattua tekijänoikeudella suojattua materiaalia. Oikeuden mukaan Sharemulan toiminta ei myöskään kannusta käyttäjiä tekijänoikeusrikoksiin.
P2P-linkkien jakaminen saattaa kuitenkin rikkoa lakia, jos linkkejä myydään tai niiden avulla ansaitaan rahaa. Oikeus kuitenkin tulkitsi, ettei mainosten näyttäminen internet-sivustolla riko tätä kohtaa.
Ylläpitäjien asianajaja vetosi jutussa kolmeen aikaisempaan oikeusjuttuun ja niissä annettuihin päätöksiin. Tapaus ei ole kuitenkaan vielä välttämättä ohi, sillä todennäköisesti mediajätit ja tekijänoikeusjärjestöt valittavat tuomiosta, jolloin tapauksen käsittely jatkuu hamassa tulevaisuudessa.
Poliisi pidätti vuosi sitten 15 sivuston ylläpitäjää, jonka jälkeen heitä vastaan nostettiin syytteet. Pidätysten yhteydessä poliisi yritti sulkea Sharemula-sivustoa, mutta oikeus ei antanut tähän silloin lupaa.
Lähde:
ELPAIS (Google translate)

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.