Radioheadin uutuuslevyä ladattu satoja tuhansia kertoja P2P-verkoista

Kaarlo Räihä
18. lokakuuta, 2007 17:12

Radioheadin uusi In Rainbows -albumi on ollut digitaalisessa levityksessä noin viikon ajan ja kuluttajat ovat voineet hankkia levyn haluamallaan hinnalla yhtyeen kotisivujen kautta. Levyn saa Radioheadin sivuston kautta myös ilmaiseksi, kun ostohinnaksi laittaa nolla puntaa.
Vaikka levy on ladattavissa ilmaiseksi, on levyä levitetty hurjasti myös P2P-verkkojen kautta. P2P-verkkojen käyttöä analysoiva Big Champagne -yritys ilmoitti, että In Rainbows levisi julkaisupäivänä yli 240 000 ihmiselle P2P-verkkojen välityksellä.
Tiistaihin mennessä levy oli löytänyt tiensä yli 500 000 tietokoneen kiintolevylle P2P-verkkojen avulla. Radioheadin sivuston kautta levyä oli puolestaan myyty 1,2 miljoonaa kappaletta samassa ajassa. Big Champagnen toimitusjohtaja Eric Garland uskoo kuitenkin, että P2P-verkkojen kautta tapahtuva jakelu ohittaa virallisen myynnin tulevina viikkoina, koska suurin osa 1,2 miljoonan levyn myynnistä koostui ennakkovarauksista, joiden vastaanottaminen aloitettiin kymmenen päivää ennen levyn julkaisua.
Garland kertoi Forbesille, että yleensä internetin kautta tapahtuvan luvaton kopiointi ohittaa määrällisesti levyn myynnin. In Rainbowsin kohdalla voidaan kuitenkin kiistellä siitä, onko levyn levittäminen P2P-verkkojen kautta varsinaisesti tekijänoikeusrikkomus, jos yhtye jakaa levyä ilmaiseksi omalla sivustollaan.
Garlandin mukaan monet kuluttajat ovat ladanneet "laittoman version" albumista, koska se on heille helpompaa. "Kuluttajat eivät tunne Radioheadin kotisivua, mutta he tuntevat lempi BitTorrent-sivustonsa, jota he käyttävät joka päivä" kommentoi Garland.
Garlandin totesi myös, ettei levyjen hinnoilla ja DRM-suojauksilla ole juuri merkitystä levyjen suosioon. "Levykaupassa hyvin myyvät levyt ovat suosittuja myös P2P-verkoissa" sanoi Garland. "Kun ihmiset haluavat jotain maksullista, niin osa kuluttajista maksaa pyydetyn hinnan ja osa keksii keinot, joiden avulla saman asian saa ilmaiseksi" jatkaa Garland.
Tekijänoikeusprofessori Doug Lichtman sanoo, että kuluttajat ovat tulkinneet Radioheadin sallivan levyn jakelun millä tahansa tavalla, vaikka lakiteknisesti asia ei näin ole. Osa kuluttajista on Lichtmanin mukaan saattanut ladata albumin P2P-verkoista, koska yhtyeen kotisivu vaatii rekisteröitymisen latausta varten. Vaikka rekisteröityminen on täysin ilmaista, saattaa se tuntua kuluttajista ajan tuhlaukselta, jonka vuoksi levyn lataaminen P2P-verkoista on helpompaa.
Lähde:
Forbes

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.