RIAA vie Usenetin oikeuteen

Kaarlo Räihä
17. lokakuuta, 2007 13:33

Yhdysvaltalaisia levy-yhtiöitä edustava RIAA jatkaa taisteluaan luvatonta internet-kopiointi vastaan ja tällä kertaa sen tulilinjalle on joutunut Usenet.com, Inc..
Usenet.com, Inc. tarjoaa kuluttajille yhteyksiä internetin keskusteluryhmiin (uutisryhmät), joiden kautta ihmiset voivat kommunikoida keskenään ja jaella myös tiedostoja. Tiedostojen jakelun myötä uutisryhmissä levitetään myös tekijänoikeudella suojattua materiaalia, joka ei miellytä RIAA:n asiakkaita.
Usenet.com ei valvo keskusteluryhmiin tulevia viestejä tai tiedostoja, eikä viestien tai tiedostojen lähettäjien tietoja oteta talteen, joten mahdollisten lakia rikkovien viestien tai tiedostoja luvatta jakavan asiakkaan henkilöllisyyttä on täten hankala selvittää. RIAA:n mukaan tämä kannustaa palvelun käyttäjiä tekijänoikeusrikkomuksiin, sillä kiinnijäämisen riski on pieni.
RIAA yrittää siis todistaa oikeudelle, että Usenet.com kannustaa asiakkaitaan tekijänoikeusrikkomuksiin ja samalla se tienaa rahaa näiden rikkomuksilla, koska Usenet.com-palvelu on kuukausimaksullinen ja yrityksen tulot ovat sidottuja asiakkaiden määrään. RIAA:n mukaan se on lähettänyt aikaisemmin yritykselle useita pyyntöjä, joissa vaadittiin tekijänoikeudella suojatun materiaalin poistamista palvelimilta. Toistaiseksi Usenet.com on kuitenkin kieltäytynyt poistamasta tiedostoja tai viestejä keskusteluryhmistä.
Usenet.com ei ole ainoa palvelu, joka tarjoaa yhteyksiä Usenet-keskusteluryhmiin, joten keskusteluryhmät eivät pimene, vaikka Usenet.com oikeusjutun häviäisi. Oikeusjuttu asettaisi kuitenkin ennakkotapauksen, joka voisi johtaa monen yhdysvaltalaisen Usenet-palvelua tarjoavan yrityksen sulkemiseen tai ainakin toiminnan muutokseen.
Lähteet:
TorrentFreak
Wired

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.