YouTuben tekijänoikeussuodattimet otettu käyttöön

Kaarlo Räihä
16. lokakuuta, 2007 19:36

Suosittu YouTube-videopalvelu on vihdoin ottanut käyttöönsä pitkään työn alla olleet tekijänoikeustyökalut, joiden avulla tekijänoikeusrikkomuksia voidaan vähentää YouTubessa.
Työkalujen toiminta perustuu pitkälti siihen, että sisältöä tuottavat tahot lähettävät alkuperäisen videon YouTubelle, joka analysoi videon ohjelmallisesti ja vertaa sitten palvelusta löytyviä videoita siihen. Jos vastaavia videoita löytyy palvelusta, voidaan ne poistaa sieltä kokonaan tai jättää esille mainosten kera, jolloin sisällöntuottajat tienaavat rahaa jokaisesta katselukerrasta.
Mediajäteille uusi suodatustekniikka on edelleen ongelmallinen, sillä kaikkien arkistoista löytyvien videoiden lähettäminen YouTubelle ei ole mahdollista. Täten YouTube joutuu edelleen käsittelemään tuhansia erillisiä ilmoituksia mahdollisista tekijänoikeusrikkomuksista.
Uutta tekniikkaa testasi ennakkoon yhdeksän eri yritystä, joista tällä hetkellä tiedossa ovat Walt Disney ja Time Warner. Muiden tahojen kanssa YouTube on tehnyt salassapitosopimuksen, jonka myötä yritysten nimiä ei mainita julkisuudessa. Suodatuksen toiminnasta ei ole annettu mitään erikoisia lupauksia, mutta suodatusta testattaessa järjestelmä löysi kymmenen päivän aikana 18 videota, jotka rikkoivat erään mukana olevan yrityksen tekijänoikeuksia.
YouTuben emoyhtiö Google saattaa tarjota kehitettyä tekniikkaa myös muiden videosivustojen käyttöön korvausta vastaan. Tällöin muiden sivustojen ei tarvitsisi kehittää vastaavaa teknologiaa itse, vaan ne voisivat hyödyntää Googlen tekniikkaa korvausta vastaan.
Uudet työkalut saattavat auttaa YouTubea sitä vastaan nostetuissa oikeusjutuissa, mutta ainakaan toistaiseksi yhtäkään juttua ei ole vedetty pois uudistuksen takia. Viacomia edustava Mike Fricklas ei osannut vielä sanoa, että vaikuttaako YouTuben toiminnan muutos oikeusjuttuun. Fricklas pitää YouTuben suunnanmuutosta kuitenkin hienona asiana tekijänoikeuksien kannalta. Englannin Valioliigaa ja yhdysvaltalaista musiikin julkaisija Bournea edustava asianajaja Louis Solomon sanoi puolestaan, että YouTuben toimet ovat täysin riittämättömiä asioiden korjaamiseen.
Lähteet:
ITviikko
Reuters
AP News

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.