iTunesin DRM-vapaat kappaleet nyt 0,99 dollaria kappale

Kaarlo Räihä
16. lokakuuta, 2007 16:04

DRM-vapaan musiikin kauppaaminen pääsi toden teolla vauhtiin tänä vuonna, kun Applen iTunes aloitti EMI:n kappaleiden myynnin ilman DRM-suojauksia 1,29 dollarin kappalehintaan iTunes Plus -palvelussa. DRM-vapauden lisäksi kappaleissa on myös parempi äänenlaatu korkeamman bitraten vuoksi kuin DRM-suojatuissa sisaruksissaan.
DRM-vapaiden kappaleiden 30 senttiä korkeampi hinta ei kuitenkaan miellyttänyt kaikkia kuluttajia ja nyt Apple on laskemassa kaikkien DRM-vapaiden kappaleiden hinnat 0,99 dollariin. Arvelujen mukaan hinnanalennus olisi vastaveto Amazonin DRM-vapaalle musiikkikaupalle, joka myy yksittäisiä kappaleita 0,89 - 0,99 dollarin hintaan. Amazonin musiikkikauppa on kerännyt paljon huomiota edullisten hintojen lisäksi myös hyvällä yhteensopivuudella, sillä kappaleita pystyy ostamaan sekä Windows-, Linux- ja Mac OS X -käyttöjärjestelmillä ja MP3-muodossa olevat kappaleet toistuvat käytännössä lähes kaikissa mediasoittimissa.
iTunesia käyttävien asiakkaiden kannalta tilanne on kuitenkin ikävä, sillä osa kuluttajista päivitti aikaisemmin erillistä maksua vastaan DRM-suojatut kappaleet DRM-vapaiksi. Nyt hintaeroa ei ole enää lainkaan DRM-suojattujen ja DRM-vapaiden kappaleiden välillä, joten DRM-vapaata musiikkia ostaneet kuluttajat ovat iPhonen tapaan maksaneet ylimääräistä nopean toimintansa takia. Tällä hetkellä ei ole tietoa siitä, että aikooko Apple hyvittää kuluttajille heidän käyttämänsä rahat esim. iTunes-lahjakortteina.
Halventuneen hinnan lisäksi iTunes Plussaan tulee lisää musiikkia, kun listoille ilmaantuu useiden itsenäisten levy-yhtiöiden musiikkia DRM-vapaana. Tarkempi lista mukana olevista levy-yhtiöistä ja artisteista julkaistaan tämän hetkisten tietojen mukaan tällä viikolla.
Lähteet:
Ars Technica
Mac Rumors

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.