Ruotsi veti analogitelevision taivaalta

Lauri Jämsä
15. lokakuuta, 2007 17:49

Ruotsi on siirtänyt viimeinkin antenniverkkonsa täysin digitaaliseen aikaan. Historiaa tehtiin tänään kello 11 Suomen aikaa, kun Ruotsin kulttuuriministeri Lena Adelsohn Liljeroth katkaisi Etelä-Ruotsin analogilähetykset.
Etelä-Ruotsin Skåne ja Blekinge olivat viimeiset läänit, joissa antenniverkon analogilähetykset olivat vielä käytössä. Ruotsi aloitti digiaikaan siirtymisen jo yli kaksi vuotta sitten, kun syyskuussa 2005 Gotlannin saarella siirryttiin digiaikaan.
Ruotsissa digitaalisiin televisiolähetyksiin ei kuitenkaan siirrytä vielä kokonaan, sillä kaapelitelevisioverkoissa jaellaan analogisignaalia digisignaalin rinnalla vielä pitkään. Kaapelitalouksien ei siis ole pakko hankkia digisovitinta vielä aikoihin.
Ruotsin digilautakunta on ollut montaa mieltä digiaikaan siirtymisestä. Aiemmin taho kehui muun muassa Suomen tapaa katkaista analogilähetykset kerralla koko maasta, mutta tällöin ei ollut vielä tietoa Suomen kaapeliverkkojatkoajasta.
Ruotsi on nyt antennivastaanoton puolesta kolmas Euroopan maa, joka on siirtynyt täysin digiaikaan. Edelle ehtivät Suomi ja Hollanti.
Arviolta ainoastaan vajaa kolmannes ruotsalaisista katsoo televisiota antenniverkon kautta.
Lähde:
Tietoviikko
Dagens Industri

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.