Yli 26 000 TV-lupaa lopetettu digi-TV:n myötä

Kaarlo Räihä
9. lokakuuta, 2007 20:47

Television digitaalisen aikakauden alkamisen myötä Suomessa on pohdittu kovasti TV-maksun mielekkyyttä ja sen tulevaisuutta. Analogisten lähetysten loppuessa arvioitiin, että muutama tuhat TV-lupaa jää uusimatta, koska kaikki kotitaloudet eivät aikoneet hankkia digisovitinta tai -televisiota lainkaan.
Nyt YLE on kuitenkin ilmoittanut, että yli 26 000 kotitaloutta on irtisanonut TV-lupansa digiajan alkamisen takia. Irtisanomisten määrä oli huomattavan paljon suurempi kuin ennakkoon oli arvioitu. Koska YLE:n rahoitus lepää pitkälti TV-maksun varassa, aiheuttavat kansalaisten toimet noin viiden miljoonan euron loven YLE:n budjettiin.
YLE:n toiminta ei ole rahojen menetyksen takia kuitenkaan suoranaisesti vaarassa, sillä TV-maksua maksaa edelleen noin 1 950 000 kotitaloutta ja YLE:n vuosibudjetti on noin 400 miljoonan euron luokkaa. Tämän lisäksi YLE:n kassassa on myös ylimääräistä rahaa ongelmatilanteiden varalle. "YLE:n talous on vahvalla pohjalla. Olemme velaton yhtiö ja meillä on hyvin puskuria kassassa, joten mihinkään kiireellisiin johtopäätöksiin ei ole tarvetta" kommentoi YLE:n toimitusjohtaja Mikael Jungner tilannetta.
26 000 maksavan asiakkaan katoaminen vaikuttaa kuitenkin pitkässä juoksussa YLE:n ohjelmistoon ja Jungnerin mukaan asiakkaat voidaan saada takaisin panostamalla radio- ja TV-ohjelmiin. "Pitkään jatkuessaan tämä vaikuttaa siihen, miten YLE kykenee tarjoamaan sisältöä kansalaisille. Siksi onkin tärkeää saada nämä 26 000 kotitaloutta takaisin tv-luvan maksajiksi" sanoi Jungner. Jungner lupailee mm. parempia uutisia ja lisää kotimaista draama YLE:n kanaville, joiden toivotaan houkuttelevan katsojia television ääreen.
Lähteet:
YLE Uutiset
HS

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.