Jammie Thomas valittaa tuomiostaan

Kaarlo Räihä
9. lokakuuta, 2007 16:50

Viime perjantaina 222 000 dollarin korvauksiin tekijänoikeusrikoksista määrätty yhdysvaltalainen Jammie Thomas aikoo valittaa saamastaan tuomiosta.
Thomasin valituksen perustana toimii kohta, jonka mukaan Thomas todettiin syylliseksi, koska hän laittoi tiedostot muiden ladattavaksi. Oikeudessa ei kuitenkaan esitetty todisteita, joiden mukaan joku olisi ladannut Thomasilta näitä tiedostoja. Tällä hetkellä ei ole varmuutta siitä, onko tiedostojen pitäminen kaikkien ladattavissa tekijänoikeusrikos Yhdysvalloissa vai vaaditaanko tekijänoikeusrikokseen, että joku myös lataa kyseiset tiedostot itselleen.
Asiasta on kiistelty aikaisemminkin, mutta toistaiseksi asian tulkinta on hyvin epäselvää ja mm. tuomari Neil V. Wake tulkitsi Atlantic v. Howell -jutussa aiemmin, että tekijänoikeudella suojattujen tiedostojen pitäminen ladattavissa rikkoo lakia, mutta Wake muutti näkökantaansa viime viikolla.
Käytännössä kaikki RIAA:n oikeusjutut nojaavat tähän seikkaan, joten RIAA:n kannalta oikeuden päätös on tärkeä. Jos tulevaisuudessa RIAA:n täytyisi kerätä todisteita myös siitä, että joku on ladannut epäillyn jakamia tiedostoja, vaikeuttaisi tämä seikka huomattavasti oikeusjuttujen nostamista. Thomasin kohdalla tilanne ei kuitenkaan parane automaattisesti, sillä vaikka Thomasin viime perjantaina saama tuomio hylättäisiin kokonaan, voi RIAA:n nosta asiasta uuden oikeusjutun.
Thomas on myös varautunut tappioon ja häntä varten on avattu oma Free Jammie -sivusto, jonka tarkoituksena on kerätä Thomasille rahaa oikeudenkäyntikuluja varten PayPal-lahjoituksina. Tällä hetkellä lahjoituksia on tullut noin 3 800 dollarin verran. Tämän lisäksi Thomas on kertonut tilanteestaan omassa MySpace-blogissaan.
Lähteet:
Ars Technica
Piraattiliitto

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.