Tekijänoikeuslain valmistelusta huomautus opetusministeriölle

Kaarlo Räihä
8. lokakuuta, 2007 16:14

Eduskunnan toinen apulaisoikeusasiamies Jukka Lindstedt on antanut huomautuksen opetusministeriölle koskien tekijänoikeuslain muutosten valmistelua. Tapaus koskee vuonna 2005 hyväksyttyä tekijänoikeuslakia, jota valmistelemassa mukana ollut viestintäkulttuuriyksikön johtaja Jukka Liedes toimi samaan aikaan myös Esittävän säveltaiteen edistämiskeskuksen (ESEK) ja Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskuksen (AVEK) johtokuntien jäsenenä.
Liedeksen toiminta herätti jo tuolloin keskustelua ja siitä jätettiin myös kanteluita, joissa pidettiin ministeriön toimintaa hyvän hallintotavan vastaisena.
Lindstedtin mukaan toiminta oli laillista, sillä hallintolain esteellisyyssäännöksiä ei sovelleta lainvalmistelutehtäviin, mutta asiat olisi voinut hoitaa myös paremmin. "Tällainen tilanne ei ole ollut omiaan ylläpitämään yleisön luottamusta virkatoiminnan puolueettomuuteen" sanoi Lindstedt päätöksessään.
Lindstedtin mielestä olisi ollut perusteltua, että opetusministeriö olisi siirtänyt lain valmistelun virkamiehille, jotka eivät kuulu tekijänoikeusjärjestöjen johtokuntiin.
Tulevaisuudessa tekijänoikeudelliset asiat on tarkoitus siirtää uuden työ- ja elinkeinoministeriön haltuun, jolloin tekijänoikeuksista päättäisivät todennäköisesti uudet henkilöt. Elokuva-alan keskusjärjestö Filmikamari, Suomen professoriliitto sekä säveltäjien ja sanoittajien yhdistys Elvis haluaisivat kuitenkin pitää tekijänoikeudelliset asiat opetusministeriön käsissä, joten kädenvääntö tekijänoikeuksien ympärillä jatkunee myös tulevaisuudessa.
Lähteet:
Eduskunnan oikeusasiamies
YLE
Piraattiliitto

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.