Suomalaiset internet-operaattorit valvomaan kuluttajia?

Kaarlo Räihä
5. lokakuuta, 2007 11:17

Internetissä tapahtuvien tekijänoikeusrikosten ja -rikkomusten valvonta on hyvin hankalaa ja työlästä. Maailmalla on useaan otteeseen pohdittu mahdollisuutta, jossa internet-operaattorit ottaisivat valvontavastuun asiakkaidensa toimista ja olisivat samalla ilmoitusvelvollisia tapahtuneista tekijänoikeusloukkauksista.
Nyt tämä sama malli on saanut kannatusta myös Suomessa ja Turun Sanomien uutisen mukaan viihdealan teollisuus ja tekijänoikeusjärjestöt kannattavat lakimuutosta, jossa internet-operaattorit velvoitettaisiin valvomaan myös yksittäisten käyttäjien keskinäistä liikennettä. Tällä hetkellä internet-operaattorit ovat velvoitettuja seuraamaan niiden palvelimilla sijaitsevia tiedostoja, joita operaattorin asiakkaat ovat niille tallentaneet.
Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen (TTVK) mukaan nykyinen laki ei ole enää ajan tasalla, sillä kuluttajat voivat nykyään siirtää tiedostoja helposti keskenään, jolloin avuksi ei tarvita enää erillisiä palvelimia.
TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen sanoo, että toiminta pitäisi olla sellaisella tasolla, että internetoperaattori näkee välittömästi, jos sen asiakas rikkoo tekijänoikeuksia.
Teknisesti tällaisen valvonnan toteuttaminen on kuitenkin mahdotonta, sillä internet-operaattoreiden pitäisi tutkia käytännössä kaikki se sisältö, mitä asiakas lataa tai lähettää. Seuraamista vaikeuttaisivat myös tiedon salaaminen, jota on mahdollista käyttää mm. useissa P2P-ohjelmissa.
Internet-operaattoreista mm. Telia-Sonera on tyrmännyt idean kokonaan, sillä yrityksen mielestä viranomaisen rooli ei kuulu internet-operaattoreille.
Lähde:
Turun Sanomat

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.