BD+ aiheuttaa ongelmia Blu-ray-soittimille?

Kaarlo Räihä
5. lokakuuta, 2007 8:08

Kesällä siunauksen saanut BD+-kopiointisuojaustekniikka on nyt päässyt kiusamaan myös kuluttajia, kun Fox julkaisi tämän viikon tiistaina kaksi uutta Blu-ray-elokuvaa, jotka tiettävästi käyttävät BD+-suojausta. Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer- (Fantastic Four: Hopeasurffari) ja The Day After Tomorrow -elokuvat ovat ensimmäiset uudet Blu-ray-julkaisut Foxilta viimeiseen puoleen vuoteen.
Molemmat elokuvat ovat aiheuttaneet ongelmia useiden Blu-ray-soittimien kanssa ja esim. Samsungin BDP-1200- ja LG:n BH100-soittimet eivät pysty toistamaan elokuvia lainkaan. Muillakin soittimilla on esiintynyt ongelmia, jotka ilmenevät äänen ja kuvan pätkimisenä tai Blu-ray-soittimen yli kaksi minuuttia kestävällä käynnistymisellä kyseisten elokuvien kanssa.
Sekä Samsung että LG ovat tietoisia elokuvien aiheuttamista ongelmista ja molempien on tarkoitus julkaista soittimilleen firmware-päivitykset, joiden pitäisi korjata levyjen kanssa ilmenneet ongelmat. LG:n päivitys pitäisi tulla muutaman päivän sisällä, mutta Samsungin kohdalla odotusaika on muutamia viikkoja.
Tällä hetkellä ei ole kuitenkaan täyttä varmuutta siitä, että aiheutuvatko soittimien toisto-ongelmat itse BD+-suojauksesta vai uusilla levyllä käytössä olevista interaktiivisista BD-J-ominaisuuksista.
Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun optisille medioille tallennetut elokuvat aiheuttavat ongelmia soittimille. Varsinkin DVD-elokuvien käyttämät epäviralliset kopiointisuojaustekniikat ovat aiheuttaneet ongelmia tietyille DVD-soittimille ja ongelmat näyttävät toistuvan myös teräväpiirtolevyjen kanssa.
Lähteet:
Hifimaailma
High-Def Digest

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.